Санкції на часі. 22.09.2022

Ростислав Павленко

«На росії лютневі події завершуються жовтневим переворотом», – фраза, яка ходить по російських соціальних мережах, дуже точно визначає настрій масових рашистів. Війна прийшла до них додому. Причому приніс її особисто гаряче улюблений путін, який провалив злочинну авантюру в Україні і мастить одну смертельну помилку на іншу.

В принципі, єдиною здоровою альтернативою було би піти геть з України. Це все одно доведеться зробити – як пішли геть з Київщини, Чернігівщини, Сумщини і Харківщини.

Як довелося віддати українських героїв – захисників Маріуполя, Азовсталі. Як доведеться випустити всіх полонених українців.

За найоптимістичнішими для рашистів оцінками, масове мобілізоване підкріплення почне потрапляти на фронт за тижні (чим швидше – тим гіршою буде його якість). За ці тижні на фронтах рашистів нічого хорошого не чекає. Що створюватиме відповідний настрій як у мобілізованих, так і у їхніх родин, друзів, знайомих, та й росіян у цілому, вдома.

Протести на росії, навіть жорстоко придушені, показують, що пакт «керівництво творить що хоче, а населення отримує пайку і не заважає» починає руйнуватися. Поки це перші ознаки. І чим активніше будуть дії союзників у допомозі Україні і на санкційному фронті, тим швидше рашисти опиняться на дні, Україна переможе, і в регіоні буде мир.

1. Видання Politico повідомляє, що Євросоюз розпочинає розробку нових санкцій проти росії.

Єврокомісія розпочне консультації з представниками країн ЄС щодо майбутнього пакету санкцій протягом кількох днів, повідомили виданню чотири дипломати ЄС. Дипломати очікують на обговорення плану з обмеження цін на російську нафту, який зараз обговорюється у G7.

Тим часом США обговорюють з ЄС перспективи обмеження цін на нафту до того, як у грудні набуде чинності заборона ЄС на імпорт російської нафти.

Іншими потенційними заходами, які збираються розглянути, можуть бути додаткові списки фізичних осіб, заборона імпорту російських алмазів та інших предметів розкоші, які можуть використовуватись для швидкого отримання валюти.

2. Експорт російської нафти обвалився до мінімуму з першого місяця війни і продовжує падати.

За підсумками першої половини вересня експорт російської нафти з морських портів впав на 26%. Європейський імпорт упав до найнижчого рівня цього року: середньодобові постачання за чотири тижні до 16 вересня скоротилися на 18% порівняно з періодом тижнем раніше.

3. Услід за турецькими в’єтнамські (BIDV), казахстанські («Халик»), вірменські банки також припинили роботу з російською платіжною системою «Мір».

«Мір» для рашистів суттєво звузився.

4. МЗС Туреччини засудило наміри Росії провести так звані референдуми на окупованих територіях України, заявивши, що це ускладнить дипломатичний процес і загрожує поглибленню нестабільності.

Перед тим МЗС Китаю відреагувало на рашистську мобілізацію: закликали розпочати «діалог та консультації».

Легітимізації крадіжки росією українських територій рашисти не отримають ні від кого. Тож не лише європейські, але й азійські сусіди росії стримуватимуть її від застосування зброї масового ураження – як би путіну не кортіло натиснути на червону кнопку.

5. Узбекистан, Киргизстан і Казахстан заявили, що їхнім громадянам у разі участі у війні з Україною загрожує кримінальна відповідальність на батьківщині.

Джерелом найманців залишається хіба що лукашенко – хоча і той останнім часом переймається питаннями територіальної оборони. Чи, часом, не на випадок рішення путіна остаточно окупувати Білорусь – як гітлер перед розгромом окупував південь Франції та Італію?

І далі ж буде.

Автор