Санкції на часі. 26.07.2022

Ростислав Павленко

Із 27 липня «газпром» вдвічі скоротить постачання газу до Європи «Північним потоком-1», зупинивши експлуатацію ще одного газотурбінного двигуна Siemens на компресорній станції “Портова” в ленінградській області – у початковій точці газопроводу.

Це призведе до чергового скачку цін на газ у Німеччині – і продовження тверезіння Європи від уявлення про росію як «надійного партнера».

Як повідомив представник компанії Siemens, якого цитують рашистські медіа, технічне обслуговування турбін не може бути пов’язане із скороченням постачання газу до Європи. Однак рашисти роблять саме це – скорочують поставки, ще й знущаються: інформація про стан наявних турбін нагадує відомий анекдот про росіянина і дві кульки, одну з яких він, за його словами, … (поламав), а іншу … (загубив). Європейські партнери не можуть прогнозувати надходження газу з рф і, як повідомлялося раніше, готуються до зими без російського газу.

А переживши так зиму, не потребуватимуть його і надалі. Рашисти ж зможуть насолодитись запахом свого газу на дні, куди прямує їхня економіка.

1. Європа знайшла заміну російському вугіллю.

Через відмову від російського вугілля європейські трейдери планують почати імпорт із Казахстану, Танзанії та Нігерії, пише S&P Global. При цьому країни ЄС не планують відмовлятися від поставок із ПАР, Індонезії та Австралії.

2. Плани рф щодо експорту свого озброєння руйнуються через втрати російської армії у війні проти України.

Серйозні втрати росією високотехнологічної техніки в Україні, зокрема сотень танків та гелікоптерів, призведуть до значного уповільнення постачання зброї кремля до Африки. Це може призвести до початку домінування на ринку Африки російських конкурентів і позбавить москву серйозного джерела прибутків.

Військові поразки в Україні – найкраща антиреклама для рашистського залізяччя.

3. Китай припинив інвестиції в росію за проєктом “Один пояс – один шлях”.

Інвестиції Китаю в росію в рамках глобального інфраструктурного проєкту “Один пояс – один шлях” у першому півріччі цього року вперше скоротилися до нуля. Минулого року москва та Пекін уклали угоди на два мільярда доларів. Загалом із 2013 року КНР інвестувала в Росію понад 30 мільярдів доларів.

Лузерів ніхто не любить.

4. У росії енергокомпанії почали відсувати терміни запуску проектів модернізації ТЕС через проблеми з постачанням обладнання.

Вже йдеться про сім об’єктів на 2,4 ГВт вартістю 37,5 млрд руб. Запуск Нижньокамської ТЕЦ “Татнафти” з першою російською газовою турбіною також переноситься на рік, до грудня 2025 року.

5. На російському ринку зменшується кількість контейнерів: вони залишають країну зі зростаючими експортними відправками, але не повертаються через падіння імпорту. За підрахунками експертів, вже найближчим часом російські оператори можуть зіткнутися з нестачею 77 тис. контейнерів.

Далі буде.

Автор