Санкції на часі. 08.07.2022

Ростислав Павленко

Знаковим повідомленням щодо стану рашистської економіки стало одкровення виконавчого директора російського сбєрбанку на конференції Paymentsecurityonline. Виявляється, у сбєрбанку рф через дефіцит почали «виколупувати» чіпи з неактивованих банківських карток.

Шлях рашистів до дна ще не близький, але набагато ближчий, ніж здається. І хвастливі слова путіна про «ми єщьо нє начіналі» зависли в бункерній тиші: так «нє начіналі», що закінчувати скоро буде нічим.

1. Розпіарені нові види російського озброєння у війні не використовують. Замість них використовують радянські танки, бронемашини та системи залпового вогню, що передбачають архаїчні методи війни та величезні втрати.

Шойгу заявляв, що в армії росії майже 71% нової зброї. Але до України вона не доїхала, бо виявилася неготовою до сучасної війни без західних комплектуючих:

– «Армата» зі знаменитою баштою без людини, створена саме для боїв у міській забудові, виявилася занадто дорогою і залежною від іноземних комплектуючих.
– Для Т-90 з новітньою оптикою та динамічною бронею, здатною протистояти ракетам Javelin, елементарно не вистачає запчастин.
– Давно розпіарені «Сармати» тільки зараз почали випробовувати.
– Знамениті торпеди «Посейдон» досі нема на що встановлювати.

На жаль, радянської техніки і боєприпасів у рашистів ще чимало. Але прискорене постачання західної зброї здатне нівелювати цю перевагу агресора.

2. Видобуток нафти на російському проєкті«Сахалін-1» обвалився в 22 рази. Через санкції проти росії видобуток нафти в рамках проєкту «Сахалін-1» впав в 22 рази – до 10 тис. барелів на добу.

3. “Газпром” йде до дефолту. Після різкого скорочення постачання газу до Європи у «Газпрому» почалися проблеми із виплатами за зовнішнім боргом.

Американський Citibank затримав платіж по єврооблігаціях і майже тиждень проводить перевірку транзакції щодо дотримання санкцій.

«Газпром» мав заплатити інвесторам $15 млн 29 червня та 7,7 млн швейцарських франків наступного дня. Але 5 липня купонні платежі до власників паперів так і не дійшли. Пільговий період під цим євробондам складає 14 днів. Це означає, що якщо за тиждень гроші «Газпрому» не дійдуть, то компанія повторить долю уряду рф і потрапить у дефолт.

4. Розпіарений російський “смартфон” AYYA T2 можуть не випустити. Передбачалося, що модель AYYA T2 дебютує цього року.

Однак виникли труднощі з постачанням процесорів для нового апарату. Виготовленням цих чіпів мала займатися тайванська компанія TSMC, яка припинила співпрацю з російськими партнерами через війну з Україною. Крім того, у розробника виникли проблеми з адаптацією процесорів для проєкту AYYA: перегрів процесорів ускладнив подальше створення смартфона.

5. Казахстан вирішив знизити залежність постачання нафти від рф. Президент Казахстану доручив розширити транспортні потужності в обхід РФ після серії інцидентів у роботі Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), через який зараз відбувається близько 80% експорту казахстанської нафти.

Пріоритетним напрямком розвитку експорту казахстанської нафти має стати Транскаспійський маршрут — транспортна система, що проходить через Китай, Казахстан, акваторію Каспійського моря, Азербайджан, Грузію та далі до Туреччини та Європи.

Пріоритетом є також розширення потужностей діючих нафтопроводів та диверсифікація постачання нафти на тлі численних проблем із головним експортним маршрутом нафти з Казахстану, який проходить через КТК.

Далі буде.