Санкції на часі. 24.06.2022

Ростислав Павленко

Статус України як кандидата в ЄС має вивести санкційну політику на новий рівень: ідеться не просто про допомогу нації, яка захищає своє існування, а про підтримку тих, кого визнано гідними для приєднання до клубу.

Прем‘єр Угорщини вже відзначився стогоном про те, що треба не санкції, а «перемир’я». Але це якраз хороший виклик і для України, і для ЄС знайти методи проти подібних «путінфершетендів», бо ефективність системи визначається саме здатністю долати перешкоди.

1. Міжнародні резерви рф скоротилися за тиждень на $12,3 млрд і на 17 червня 2022 року склали $582,3 млрд, йдеться у повідомленні Центробанку.

2. Під загрозою опиниться реалізація нацпроектів.

Устаткування поступово почне виходити з ладу, але замінити його не буде чим. І це стосується всіх етапів виробництва від кар’єрної техніки до упаковки кінцевої продукції.

Проблема не тільки в обладнанні, але і в його технічному обслуговуванні. Раніше діагностика могла проводитися віддалено через вбудовані датчики, без приїзду з-за кордону фахівців. Нині все це зупинено. Машини перестануть бути «розумними», їх доведеться перепрограмувати, щоб віддати під контроль російським фахівцям. Натомість чимало сучасних програмних продуктів мають захист від подібних втручань, і вихід з ладу критичного обладнання може стати обвальним.

3. Залежність від зарубіжних верстатів почне відчуватися вже цього року.

Через 6-12 місяців виробництво скорочуватиметься без можливості замінити окремі деталі, погіршуватиметься і якість продукції, що виробляється.

Вже у 2025-2026 роках росіяни відчують гострий дефіцит будматеріалів, а через 5 років він стане критичним.

4. У російських аграріїв виникли складнощі з обслуговуванням та ремонтом сільгосптехніки через брак запчастин.

Йдеться про техніку іноземних виробників, обсяг якої у парку становить у середньому 30–40%. Учасники ринку повідомляють, що запчастини на імпортну техніку знайти вкрай складно. У окремих постачальників є деякі прості деталі, але їх потрібно шукати, а ціни вищі за довоєнні на 50–100%.

5. На тлі високої інфляції та загальної нестабільної економічної ситуації в рф на мікрофінансовому ринку зростає частка термінових позик «до зарплати».

Цьому сприяють зниження рівня життя та скорочення горизонту планування. Однак видачі та запити — не одне й те саме. Компанії стали обережніше видавати мікрокредити через зростання ризиків неповернення коштів.

Далі буде.