Заява МЗС України до Міжнародного дня корінних народів світу

Сьогодні разом зі світовою спільнотою в Україні відзначається Міжнародний день корінних народів світу. Цього року основною його головною темою визначено ювілей Декларації ООН про права корінних народів. Десять років тому, 13 вересня 2007 року, Генеральна Асамблея ООН схвалила цей важливий документ, який був підтриманий Україною. У відповідній Постанові Верховної Ради України № 1140-VII від 20 березня 2014 року наголошено на необхідності збереження і розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу та всіх національних меншин України.

Україна як багатонаціональна та багатокультурна унітарна держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин. Наша держава поділяє основні принципи ЮНЕСКО з підтримки корінних народів, які ґрунтуються на універсальній повазі до закону, верховенства права, прав людини та фундаментальних свобод для усіх народів світу, незалежно від раси, статі, мови чи релігії.

Цього дня вкотре привертаємо увагу до систематичних порушень Російською Федерацією прав людини на території тимчасово окупованої РФ Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), де міжнародними спостерігачами, зокрема Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, фіксуються численні факти репресій проти громадян України за національною ознакою, етнічно і політично вмотивованих переслідувань з боку державних органів Російської Федерації.

На необхідності припинення порушень Росією прав людини на півострові, у тому числі переслідувань жителів Криму за національною ознакою, наголошується у резолюціях та рішеннях Генеральної Асамблеї ООН, Ради ООН з прав людини, Комітету міністрів Ради Європи та Парламентської Асамблеї ОБСЄ та інших міжнародних організацій.

Грубі порушення Росією прав людини на території тимчасово окупованої нею АРК стали підставою для звернення України в Міжнародний суд із позовом щодо порушення РФ норм Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. 19 квітня 2017 р. Суд зобов’язав Російську Федерацію утримуватися від збереження існуючих та застосування нових заходів, що перешкоджають діяльності представницьких органів кримськотатарської спільноти, зокрема Меджлісу, а також забезпечити доступ до освіти українською мовою.

Україна і далі докладатиме всіх зусиль для повної деокупації території Криму, відновлення свого суверенітету і територіальної цілісності та прав людини всіх народів і національних меншин, які проживають на її території.

Свідомі того, що всі винні у тимчасовій окупації Криму, а також системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на цій території будуть притягнуті до відповідальності.

Впевнені у подальшій підтримці міжнародного співтовариства у цьому питанні.

Джерело

Автор