Санкції на часі. 22.06.2022

Ростислав Павленко

Мінфін рф запропонував формувати в держфонді росії запаси дорогоцінних металів та каміння, призначені для мобілізаційних потреб країни. Рашисти готуються до затяжної війни з усім світом, і задача світу – відправити її економіку на дно чимшвидше. Тоді світ уникне багатьох негативних наслідків.

Таке уявлення формується у провідних країнах: Європейський Союз обговорює можливість включення золота в сьомий пакет санкцій проти Росії у зв’язку з її вторгненням в Україну.

1. Поки путін розповідає, що інфляція на росії «нижча, ніж у Європі і США», «зростання цін удалося взяти під контроль, а у травні воно взагалі зупинилося», дві третини громадян рф вважають, що за останній місяць зростання цін на основні продукти харчування не тільки не сповільнилося, а й навіть прискорилося. Більше половини росіян – 52% – чекають продовження зростання цін: 34% – з колишньою швидкістю, а 16% – швидше, ніж раніше.

2. На росії вже почали турбуватися про “зміцнілий” рубль. Перший віце-прем’єр уряду росії заявив, що механізм підтримки стабільності рубля «випарувався», і закликав якнайшвидше повернутися до оптимального курсу рубля 70-80 за долар, а також переглянути існуючі механізми, щоб створити умови для зростання економіки.

3. Контейнерні перевезення з Європи до рф практично зупинилися через санкції.

У червні контейнерообіг у Балтійському басейні впав на 85% порівняно з даними за цей місяць минулого року. У травні падіння становило 60%.

Країни ЄС закрили порти для російських суден. Зафіксовано істотне зменшення транзиту через побоювання партнерів росії, зокрема у країнах АТР, щодо транзитного маршруту рф.

4. У країнах ЄС відновлюють вугільну генерацію, щоб зменшити залежність від російського газу. Так, уряд Австрії вирішив знову відкрити вугільну електростанцію в Меллаху, закриту у 2020 році. Нідерланди зняли всі обмеження виробництва електроенергії на вугільних електростанціях.

5. Обмеження на перевезення санкційних товарів до Калінінграда, які ввела Литва, поширюються і на вантажний автомобільний транзит (окрім залізничного).

А на погрози рашистів у бік Литви офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс відповів, що Сполучені Штати цілком підтримують Литву в її діях щодо блокування залізничного та автомобільного вантажного транзиту з росії до Калінінградської області, а також нагадують, що існує 5 стаття статуту НАТО, яка передбачає допомогу країні-члену Альянсу при нападі на неї.

Далі буде.

Автор