Лінгвоцид – це злочин

Секретаріат Уповноваженого продовжує збирати факти лінгвоциду на окупованих територіях для подальшої передачі їх до міжнародного суду та Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування злочинів в Україні. Про це в ефірі “Українського радіо” розповів Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Термін “лінгвоцид” не є юридично визначеним. Натомість про лінгвоцид як одну з особливих, “вишуканих” форм зросійщення, каже Конституційний Суд України у своєму рішенні від 14 липня 2021 року, яким визнано конституційність мовного Закону”, – зазначив він.

Зокрема, у рішенні КСУ говориться:

“Шляхом репресій, “розстріляного відродження”, голодоморів, запровадження вищої освіти лише російською мовою, “гармонізації словників” тощо українська мова стала жертвою лінгвоциду, а українське суспільство зазнало тотального зросійщення. Застосування російської мови в повсякденному житті було дозволене без обмежень, в офіційному житті – обов’язковим, тоді як української – максимально обмежено”.

За словами Уповноваженого, лінгвоцид є одним із ключових компонентів геноциду.

“Лінгвоцид полягає у витісненні української мови з усіх сфер суспільного життя. Ми звернули увагу на п’ять головних сфер: сфера офіційного спілкування, освітній процес, сфера культури, медіа та публічний простір.

Що стосується освітнього процесу, то фактично з перших днів окупації реалізуються ініціативи замінити українське освітнє законодавство на російське, перекваліфікувати педагогічних працівників, вчителів української мови та літератури – на вчителів російської мови та літератури. Разом з тим було вилучено з навчальних планів та освітніх програм українську мову, літературу та історію. Проведена так звана “виховна робота” з директорами шкіл з тим, щоб вони йшли на колаборацію.

Але з того, що мені відомо з відкритих джерел, минулого тижня така зустріч відбулася з усіма директорами херсонських шкіл, і начебто тільки двоє погодились співпрацювати з окупаційним режимом. Всі інші відмовились займатися освітньою діяльністю на окупованих територіях. Люди готові втрачати роботу, але не йти на співпрацю з окупантами”, – сказав Тарас Кремінь.

Уповноважений закликає громадян повідомляти про переслідування за мовною ознакою та будь-які утиски української мови на окупованих територіях.

Нагадуємо, що про випадки лінгвоциду можна повідомити:
☎️ за телефоном: +380635561279;
📧 на електронну пошту: stoplinguacide@gmail.com

Джерело

 

Українське радіо: Як відбувається лінгвоцид на окупованих територіях ― коментує Тарас Кремінь (аудіо, відео)

Мовне питання ставало наріжним каменем в усіх соціальних процесах, під час усіх Майданів, в усіх громадських рухах. Мовне питання і зараз номер один, коли Росія заходить на наші землі, окуповує їх, нищить підприємства, краде зерно і метал, а ще ― поступово стирає нашу ідентичність. Рашисти забороняють розмовляти українською і навчатися нею у школа, вишах і навіть садочках. В ефірі Українського радіо болючі проблеми лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях прокоментував Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови.

Автор