GRECO: Україна має усунути загрози незалежності суддів

Група держав проти корупції Ради Європи GRECO  провела четвертий раунд оцінювання України щодо запобігання корупції, в тому числі серед суддів, та презентувала звіт із рекомендаціями (четвертий раунд оцінювання запобігання корупції серед народних депутатів, суддів та прокурорів ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ОЦІНКИ Україна, ухвалений  на 76-му пленарному засіданні GRECO (Страсбург, 19-23 червня 2017 року).

Основна мета цього звіту – надати оцінку ефективності заходів, що були вжиті органами влади України для запобігання корупції серед народних депутатів, суддів та прокурорів і для забезпечення їхньої доброчесності на папері та на практиці. У звіті міститься критичний аналіз ситуації в Україні, який висвітлює вжиті заходи і досягнуті результати, а також виявляє можливі недоліки і пропонує рекомендації щодо подальшого вдосконалення. Відповідно до практики GRECO, рекомендації надаються органам влади України, які мають визначити органи/установи, що відповідатимуть за вжиття необхідних заходів. Україна має відзвітувати про вжиття заходів для виконання рекомендацій через 18 місяців після ухвалення нинішнього звіту.

П’ятий розділ звіту стосується  запобігання корупції серед суддів.

Загалом, експерти GRECO вітають нове законодавство щодо судової влади і прокуратури, однак, вважають за необхідне запровадити додаткові гарантії для зміцнення незалежності суддів і прокурорів для уникнення неналежного впливу на процес їхнього призначення на посади, кар’єрного просування і загалом повсякденної роботи. На їхню думку, треба зробити ще більше для зміцнення професіоналізму, доброчесності і відповідальності суддів і прокурорів.

Зокрема, за результатами оцінювання проведених Україною реформ у сфері судочинства група експертів GRECO звертає увагу на одну особливу загрозу незалежності суддів, а саме тиску на суддів через використання прокурорами ст. 375 Кримінального кодексу України “Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови”.

У зв’язку з цим GRECO звертається до стандартів Ради Європи, які чітко зазначають, що “тлумачення закону, оцінювання фактів або доказів, які здійснюють судді для вирішення справи, не повинні бути приводом для кримінальної відповідальності, крім випадків злочинного наміру”, натомість ст. 376 Кримінального кодексу України, яка забороняє втручання в діяльність судових органів, як зазначається у звіті, на практиці використовується рідко.

Довідково: Україна приєдналася до GRECO у січні 2006 року. З того часу GRECO було проведено спільні перший і другий (у листопаді 2006 р.) та третій (у квітні 2011 р.) раунди оцінювання України. Було підготовлено відповідні звіти за результатами оцінювання, а також звіти про виконання рекомендацій http://www.coe.int/greco .

Поточний четвертий раунд оцінювання GRECO, що тривав з 1 січня 2012 року, присвячений питанням “запобігання корупції серед народних депутатів, суддів та прокурорів”. У рамках четвертого раунду оцінювання увага зосереджується на однакових пріоритетних питаннях по відношенню до всіх осіб/функцій, а саме: етичні принципи, кодекси поведінки та конфлікти інтересів; заборона або обмеження певних видів діяльності;  декларування майна, доходів, зобов’язань; застосування відповідних правил;  рівень обізнаності.

У тому, що стосується суддів та інших сторін досудового і судового процесу, оцінку було присвячено прокурорам та суддям (професійним та непрофесійним суддям) незалежно від виду судів, в яких вони працюють, які підпадають під дію національного законодавства.

В 2019 році GRECO вивчатиме виконання Україною рекомендацій, що містяться у вказаному звіті,  в рамках процедури впровадження рекомендацій.

Джерело

Автор