США схвалили передачу Україні реактивних систем залпового вогню (фото)

Сполучені Штати ухвалив попереднє рішення про постачання до України пускових установок ракетних систем М270 MLRS та М142 HIMARS. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Wall Street Journal.

Видання посилається на заяви американських високопосадовців, які вони зробили на умовах анонімності в коментарі журналістам.

Повідомляється, що Адміністрація президента США Джо Байдена може оголосити вже наступного тижня рішення про постачання Україні пускових установок РСЗВ (MLRS та Himars).

За словами одного з посадовців, ці системи опиняться на території України за кілька тижнів.

Стрільба з ракетного комплексу HIMARS у Польщі. Фото: U.S. Army photo by Markus Rauchenberger

Знадобиться, ще щонайменше один тиждень для навчання українських військових, використовувати це озброєння.

За інформацією видання Politico, адміністрація Байдена розглядає надання пускових установок лише з боєприпасами, що дозволяють використовувати їх як реактивні системи залпового вогню (РСЗВ), а не як оперативно-тактичні ракетні комплекси. Дальність дії цих боєприпасів – від 30 до 70 кілометрів.

Зазначається, що українське військове керівництво впродовж кількох тижнів переконувало американських партнерів погодити надання цих систем озброєння.

Комплекс HIMARS. Фото: Lockheed Martin

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – з англійської “високомобільна артилерійська ракетна система”), як шасі використовує 6-колісну тактичну вантажівку M1140 FMTV.

Пуски з реактивних систем залпового вогню М270А1 41 артбригадою США у Німеччині. Фото: IMMANUEL JOHNSON/STARS AND STRIPES

M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) є багатофункціональним комплексом на гусеничному шасі, який може використовуватися як РСЗВ так і як ОТРК.

Джерело

На заставці: