«Ленд-ліз для України не призведе до появи величезного боргу після війни» – Глава посольства США в Україні

Постачання Україні зброї за механізмом ленд-лізу не призведе до появи величезного боргу після війни. Сенс цього закону – максимально прискорити надання зброї. Про це в інтерв’ю українським журналістам ЄП сказала тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін. Про це повідомляє “Слово і Діло”.

«Ленд-ліз – це механізм, який дозволяє президентові постачати зброю швидко. Усупереч його назві (lend – позичати, ред.), ми не говоримо про те, що Україна має повернути все, що отримає за цим механізмом. Ідея ленд-лізу в іншому. Коли США продають або передають зброю іншій державі, уряд має проходити експортну процедуру, має отримувати погодження і відповідати певним обмеженням. І саме для того, щоби не стикатися з цими обмеженнями, пропонується передавати зброю за ленд-лізом. Скажу відверто, це просто процедура прискорення постачання зброї. Тому, звичайно ж, ленд-ліз не призведе до появи в України якогось шаленого боргу після війни», – заявила Квін.

Дипломат зазначила, що США не накладають жодних обмежень щодо постачання зброї Україні. Вона також прояснила ситуацію з постачанням літаків.

«Що стосується обмежень, у тому числі стосовно літаків: я нагадаю, що у США немає радянських літаків, які знайомі вашим пілотам. Справді, були обговорення у рамках НАТО про постачання таких літаків з інших країн, але з низки причин цей механізм не запрацював. Та якщо держави-союзники, які мають певну зброю (зокрема, літаки), хочуть постачати її Україні на двосторонніх засадах – вони можуть це робити», – запевнила Квін.

За її словами, США не зупиняють союзників у цьому, жодних обмежень немає.

Фото © ЄП

Джерело