Санкції на часі. 05.05.2022

Ростислав Павленко

Підтримка країнами ЄС шостого пакету санкцій, який «деSWIFTує» Сбєрбанк і запроваджує ембарго на постачання російської нафти, показує здатність ЄС чимдалі швидше і глибше знаходити вирішення питань, які ще кілька тижнів тому виглядали неможливими до вирішення.

А запровадження санкцій проти В. Гундяєва (також відомого як «кірілл») і рпц мало би наштовхнути на подібне рішення і українську владу – для прискорення відрубування щупалець русского міра. Проект звернення до РНБО щодо накладення санкцій на рпц і її керівництво є у ВР – і його розгляд цілком на часі.

Для нас критично важливим є час – надто високою є ціна кожного дня, поки рф має ресурси на продовження війни. Тому продовжуємо доносити цю думку до західних суспільств і еліт. А вже запроваджені санкції тягнуть економіку рашистів на дно.

1. Російська нафта Urals у квітні продавалася в середньому по $70,52 за барель – на 20,8% дешевше, ніж у березні, повідомив Мінфін росії. Вона торгується із дисконтом через санкції.

2. Новий пакет санкцій ЄС стосуватиметься також і Білорусі, зокрема “Білоруськалія”, Білоруської калійної компанії та нафтопереробного підприємства “Нафтан”.

3. ЄС планує також заборонити росіянам купувати нерухомість. Євросоюз додав заборону на угоди з нерухомістю з громадянами Росії у шостий пакет санкцій. Заборона поширюється на росіян, які не є громадянами ЄС і не мають посвідки на проживання у країнах-членах ЄС.

4. Авіакомпанія Utair планує поповнити свій флот 20 літаками Як-40 та Як-42, вироблених у 60-70 роках минулого століття, які для цього будуть зняті з консервації та відновлені. Тобто авіакомпанія планує здійснювати перевезення пасажирів літаками 60-річної давнини.

– Лєтайтє самольотамі “аерофлота”, дарагіє рассіянє.

5. На росії почав знижуватися обсяг заготівлі деревини. У першому кварталі 2022 року заготівля деревини в росії знизилася на 2,4%, до 68,9 млн. куб. м. Основними причинами є заборона експорту з країни необробленої деревини з початку 2022 року, а також деревної сировини для фанери.

6. І як сигнал про відчуття бізнесом кон’юнктури і перспектив рашистів – Coca-Cola таки може повністю залишити російський ринок.

Далі буде…