Україна надає 7 бюджетних місць для навчання іракських студентів, але останні роки Ірак їх не використовує

Посол Республіки Ірак Бакір Ахмед Азіз Аль-Джаф звернувся до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з проханням виділити бюджетні місця для заохочення до навчання іракських студентів в українських вишах. Розмова відбулася сьогодні, 8 серпня, під час зустрічі сторін у Міністерстві освіти і науки України.

«Сьогодні у вищих навчальних закладах України навчається 1тис 716 громадян Іраку. Я б хотів порушити питання організації стипендій для іракців у вищих навчальних закладах України для заохочення їх до успішного навчання», – звернувся до Міністра Бакір Ахмед Азіз Аль-Джаф.

Лілія Гриневич зазначила, що 3 квітня 2013 року було укладено Меморандум між МОН та Міністерством вищої освіти та наукових досліджень Республіки Ірак про співробітництво у галузі освіти і науки, де зазначено, що сторони щорічно надаватимуть одна одній до 7 стипендій на навчання.

«Проте МОН з 2013 року жодного разу не отримувало пропозицій від іракської сторони щодо кандидатур. Дія Меморандуму автоматично продовжується на наступні п’ять років, тому в його межах може відбуватися обмін студентами на міждержавному рівні й надалі, якщо ви в цьому зацікавлені», – розповіла Лілія Гриневич.

Посол також звернувся з проханням допомогти організувати стажування іракської молоді після закінчення університету в аспірантурі або у наукових установах України.

«Ваша країна має значні фундаментальні знання та здобутки у сфері науки та технологій. Ми б хотіли, щоб наші студенти мали більше шансів перейняти цей досвід та отримати нові знання», – повідомив Посол.

Міністр зауважила, що МОН зацікавлено у таких можливостях для наукового обміну між країнами на засадах взаємності.

«Ми завжди зацікавлені в іноземних студентах. До того ж, в Україні, думаю, знайдеться немало молодих науковців, яким для написання, наприклад, їхнього дисертаційного дослідження, потрібно стажування в Іраку.  Окрім того, варто не забувати, що вищі навчальні заклади також можуть прямо встановлювати зв’язки та розвивати відносини», – відповіла Міністр.

Порушувалося також питання візових проблем студентів, що хочуть навчатися в Україні. Посол Республіки Ірак звернувся з проханням пришвидшити процес надання віз, адже за його словами, оформлення усіх документів займає близько 2 місяців, тоді як українці можуть отримати візу в Ірак протягом тижня.

«Ми вже практично врегулювали це питання. 1 березня на Кабміні було прийнято постанову номер 118, якою  затверджено правила оформлення віз для в’їзду в Україну.  Вони передбачатимуть, що візу оформлюватимуть протягом 5 діб – у терміновому порядку, та протягом 10 діб – у нетерміновому. Зараз ще діє міжвідомчий наказ МЗС та СБУ, в межах якого дозволяється, що процес оформлення візи може тривати до 30 днів, але ми працюємо над його скасуванням. Вже найближчим часом візи видаватимуться щонайдовше за 10 днів», – пояснила Ганна Тіщенко – начальник відділу Департаменту консульської служби МЗС України.

Вона також додала, що якщо у іракських студентів є якісь труднощі або скарги щодо отримання візи, вони самі, або через посольство можуть звертатися до МЗС. «Ми зацікавлені в тому, щоб знати про всі можливі проблеми та зробити так, аби система працювала правильно», – запевнила Ганна Тіщенко.

Більшість студентів з Іраку навчається у Харкові, Києві, Одесі та Сумах. Топові спеціальності, які вони обирають для вивчення у ВНЗ України, – медицина, стоматологія та фармація.

Дзеркало

Автор