Інфляція в Україні та в росії. Підсумки березня

Євген Дубогриз

В нас інфляція нижча аж на 3 в.п. – це великий розрив. Особливо в контексті історичної динаміки інфляції, яка за останній рік в росії була значно нижчою та в березні «вистрілила» завдяки санкціям.

Тобто війна на нашій території, росія руйнує нашу економіку, вбиває людей, рвуться логістичні ланцюжки, знищується промисловість та інфраструктура – а інфляція вища в них. Курс валюти також, до речі, там окрема історія.

Друге цікаве спостереження. Базова інфляція (core inflation) в росії вища від «загальної» (CPI, consumer price index), в нас – нижча /як і має бути, в принципі, в більш здоровій економіці/.

Якщо б я був депутатом чи інфоциганом, написав би якийсь пафос а-ля: «дуже тішуся» та «дивіться, як росії приходить 3,14зда – скоро їхній економіці гаплик».

Але не депутат та не інфоциган, /не відмовлю собі в задоволенні процитувати Леся Подервянського/ «ми вчені, питки і казні – то не наше діло». Тішитися нема поки що з чого, в нас війна й досить висока інфляція, й те, що на росії справи ще гірші, то слабка втіха.

Що ці окремі цифри, на мою скромну думку, можуть значити:

1) З високою ймовірністю інфляція в росії й надалі буде прискорюватися. В них більше «інфляція попиту» – коли гроші є й далі друкуються, а товарів більше не стає.

2) З високою ймовірністю інфляція в росії буде вища за нашу. Розрив скоріше буде зростати, аніж зменшуватися.

3) Санкції такого масштабу, які вже є до росії, мають більший вплив на економіку, аніж навіть пряма війна. А ще будуть. І не всі поточні санкції вже «відіграли».

Те, що в нас економічна ситуація тут і зараз краща, ніж в росії, не означає, що в нас все добре. Скоріше, навпаки, не дуже добре, і це логічно. Просто краще, ніж в росії.

І це ще на їхній території не воювали.

Автор