Влучність ЗСУ продовжує знецінення московських активів

Ростислав Павленко

Підводячи підсумки 50-ї доби героїчного спротиву московській агресії, розглянемо традиційну рубрику “На дно”.

Заголовки щодо економічних втрат московії:

1. З початку війни українська армія знищила 5 260 одиниць ворожої техніки. За розрахунками Forbes, росія втратила техніки на понад $10,8 млрд. ЗСУ перетворили її на металобрухт, вартість якого Forbes оцінює в $45 млн. Лише знищення крейсера «Москва», втрату якого визнали вже і в однойменному місті, вартувало росії $750 млн.

– Металу на москві ще немало. Але за прогнозом в Україну йдуть дощі. В’язкість ґрунту і влучність ЗСУ продовжать знецінення московських активів.
Принагідно:
Намоминаем российским солдатам, что украинский парламент установил твердые расценки в валюте за сданную исправную военную технику. Чем бездарно гибнуть в Украине, сдайте технику и наслаждайтесь жизнью.

2. Очікується, що дефолт рф буде оголошено 4 травня, коли спливе 30-денний пільговий період, протягом якого бензоколонка могла б ще розрахуватися по зобов’язаннях. Але у кремлі хочуть примусити світ приймати рубль, що світ відкидає.
Росія може уникнути дефолту протягом 30-денного пільгового періоду, але у агентстві S&P, наприклад, не очікують, що інвестори зможуть конвертувати ці рублеві платежі в спочатку передбачений доларовий еквівалент, або що уряд конвертує ці платежі протягом пільгового періоду.

– Замість парада пабєди доведеться спостерігати каскадний арешт московського майна за кордоном та блокування валютних рахунків суб’єктів, які могли оплачувати досі хоч якісь імпортні комплектуючі.

3. Росіяни у березні забрали з банків валюту майже на $10 млрд.
А у ЦБ рф оцінили відтік капіталу з московії за лютий-березень у розмірі 50 млрд дол США, тобто за I квартал 2022 року із рф вивели річний об’єм виведення 2020 року.

– Пропаганда пропагандою, а гроші з ординських банків і загалом з економіки варто забрати. Ціліші будуть.

4. Запровадження американських санкцій проти «Сбербанку» та Альфа-банку, які разом із банком «Тіньков», що потрапив під санкції двома тижнями раніше, контролюють понад 80% приватних внесків населення, фактично позбавило ці внески забезпечення.
Цим банкам заборонено проводити валютні операції, їх кореспондентські рахунки у доларах та євро заморожені, що ставить їх на грань банкрутства. За довоєнною статистикою ЦБ, втрата росіянами валютних депозитів в одному тільки «Сбербанку» може перевищити 100 млрд. дол. США.

– Тож варто поспішати забирати. Поки не згоріли задля “спецоперації на Украінє”.

5. Чеська атомна електростанція “Темелін” відмовилася від російського палива.

– Разом із нафтою та газом, ядерне паливо використовувалося рф як засіб енергетичного шантажу. Відмова купувати російські енергоресурси швидко вичерпає здатність орди до загарбницьких воєн. А як писав у своїх одкровеннях теперішній в’язень-розтратчик Сурков, “якщо росія не розширюється, вона занепадає”.

6. Великі світові нафтотрейдери, зокрема компанія Trafigura, планують скоротити закупівлі російської нафти вже з 15 травня.
Постачальник трубної продукції Tenaris призупинив усі продажі та закупівлі в РФ, відмовився від інвестицій у спільний із “Северсталлю” проект.

– Відмова великих компаній від справ з бензоколонкою доконає її економіку швидше, ніж навіть санкції, запроваджені державами.

7. Власник прав на шрифти Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma та Helvetica американська компанія Monotype перекрила для російських користувачів доступ до своєї бібліотеки на сайті.

– Випереджаючи події і попереджаючи зловтіху буржуїнів, на московії варто повернутися до правопису, який існував до реформи 1918 року. “Фєти”, “яті”, “іжици” і “єри” виглядатимуть у московському письмі дуже органічно. Путін же сумує за монархічними часами? Оскільки відновити кордони імперії не виходить, може, вийде хоч писемність скосплеїти? Та й московитам буде чим зайнятися, правила вчити замість замишляти проти недоцаря щось недобре чи хліба вимагати.

8. У Google більше не беруть гроші з рф. Вимкнено можливість платежів з усіх карток. Також введено скасування підписки з платежем з мобільного телефону.

– Примара чебурнету на весь зріст здіймається над московією. Ось там можна буде витратити рублі та купити щось зігріти душу. Повний збірник виступів і статей недоцаря, наприклад.

9. На островах Фіджі поліція заарештувала яхту путінського олігарха та сенатора Сулеймана Керімова. Це 106-метрова мегаяхта вартістю близько 325 мільйонів доларів.
Влада Франції блокувала два готелі на Лазурному березі, що належать родині Геннадія Тимченка. Йдеться про Grand Coeur & Spa, розташований біля підніжжя лижних трас в центрі гірськолижного курорту Мерібель, і про п’ятизірковий готель у тосканському стилі Hôtel Le Club de Cavaliere & Spa на французькому березі Лазурного берега.
Британія запровадила санкції проти двох бізнес-партнерів Абрамовича – Євгена Тененбаум та Давида Давидовича.

– Санкції проти подільників недоцаря ніби прямо не стосуються підриву економічної потуги чи образумлення населення. Але оточення недоцаря мало б задуматись, що дешевше: далі летіти в прірву руконеподаваності чи скористатися гарною ординською традицією вирішення проблеми з ханом, який не забезпечує ані вєлічія, ані кормлєнія.

Далі точно буде!

Автор