Вимагаємо негайного зняття обмежень на завезення товарів воєнного призначення в Україну

Тамара Горіха Зерня

Друзі, у нас виникла серйозна проблема, про яку поки що кричать у волонтерських чатах, але, на мою думку, потрібно кричати на всіх можливих рівнях.

7 березня Кабінет міністрів прийняв Постанову №224, яка регулює правила ввезення гуманітарних вантажів.

Тепер без розмитнення можна завозити ліки, одяг, товари гігієни і продукти харчування для цивільних осіб.

А от броніки, каски, тепловізори та іншу військову амуніцію – тільки на підставі супровідного листа від ОДА, КМДА або військово-цивільної адміністрації там, де вона створена, з повним переліком вантажу, номером машини, паспортними даними водія і точним зазначенням частини, для якої це везеться.

Ця постанова фактично заблокувала волонтерські поставки броників. Тільки мені відомі десятки випадків, коли люди у Європі зібрали гроші, купили жилети чи каски, найняли бусика за свої гроші й вперлися в український кордон.

Так, можна швиденько метнутися у прикордонну область і оформити такий лист. Але вантаж тоді залишається на рубежах Чернівців, Франківська чи Львова. Там теж треба, звичайно…

Блін, я не можу бути толерантною. Мало того, що ми зараз носимося по Києву, як драні курки, з формою цього листа і шукаємо, хто підпише, щоб привезти вже оплачений і викуплений вантаж в Україну, так тепер іще думаємо, де наймати чи шукати людей, які його зустрінуть на кордоні і під охороною привезуть туди, де зараз ведуться бойові дії.

І щоб не віджали на потреби захисників Вінниччини, Львівщини чи Франківщини по дорозі.

У нас Схід і Південь голі стоять, тримаються тільки на зчеплених зубах і силі волі. А велика частина допомоги осідає у західних областях, у тому числі через штучно створені перепони.

Я вимагаю негайного зняття усіх обмежень на завезення товарів воєнного призначення в Україну.

Вимагаю припинення мародерства на кордонах. Скільки можна знущатися з волонтерів? Кожна людина, яка придбала хоч ліхтарик для нашої армії, має право передати його кому захоче. ОДА, звичайно, можуть писати супровідні листи, але тільки на вантаж, закуплений за власні бюджети.

А тут уже друге важливе питання: а де вантаж, закуплений за бюджетні кошти? Де броники від держави, а?

Автор