У Держлісагентстві працюють над збільшенням санітарно-оздоровчих заходів у лісах

Днями  у Рівненській області відбулася виїзна нарада Державного агентства лісових ресурсів України з метою обговорення причин та наслідків всихання соснових насаджень на Поліссі та необхідності здійснення в них санітарно-оздоровчих заходів.

У заході взяли участь заступник Міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, представники Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь, лісівники з поліських областей України, представники лісозахисних підприємств, науковці, громадські експерти та інші.

Під час зустрічі було зазначено, що на сьогодні низка норм законодавчих та правових актів України не дає можливості працівникам лісового господарства оперативно здійснювати заходи контролю та локалізації осередків масового розмноження шкідників і хвороб, що завдає значних екологічних і економічних збитків лісогосподарським підприємствам та зменшує надходження до місцевих бюджетів.

За словами заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря, необхідно напрацювати обґрунтовані пропозиції щодо внесення змін до нормативних актів з ведення лісового господарства. Зокрема, це стосується і Санітарних правил в лісах України (нова редакція Санітарних правил була прийнята 26 жовтня 2016 р.), стосовно забезпечення виконання санітарними рубками своєї основної мети – оздоровлення лісових насаджень.

Наприкінці зустрічі було вирішено створити робочу групу за участю наукових спеціалістів лісової галузі, представників обласних управлінь лісового і мисливського господарства, лісозахисних підприємств, громадських екологічних організацій для удосконалення галузевих нормативних актів і методичних рекомендацій для попередження деградації та масового всихання лісових насаджень.

Джерело

Автор