Влада пробиває чергове дно – дно в кишенях наших громадян

Ніна Южаніна

У пресі почали обговорювати чергові податкові ініціативи. Як на мене, частина з них — це продовження знищення спрощеної системи оподаткування.

На сьогодні система вже дозволяє, перебуваючи на першій та другій групи платників єдиного податку, надавати роботи і послуги з «нового» переліку, який був оприлюднений, при цьому сплачуючи єдиний податок на першій групі — 248 грн (10% від прожиткового мінімуму), а на другій — 1300 грн (20% від мінімальної заробітної плати).

Якщо підприємець має основне місце роботи, за яким податковий агент (роботодавець) сплачує ЄСВ, то підприємець не має обов’язку доплачувати до Пенсійного фонду.

З того, що потрапило до преси, нова пропозиція полягає в тому, щоб без реєстрації підприємцем громадянин, який надає послуги з оприлюдненого «нового» переліку, розмір яких не перевищує 153 МЗП на рік, буде сплачувати ПДФО за ставкою 5,5% від таких доходів (без військового збору і ЄСВ) із обов’язковим застосуванням РРО/ПРРО.

У мене виникають запитання.

1. Сьогодні податкове навантаження у таких ФОПів складає 0,28% від граничного обсягу доходу, а запропонували 5,5%, тобто в 20 разів більше. В чому вигода?
2. Навіщо таким громадянам РРО/ПРРО? Це ж не підприємці! Навпаки, при такій зниженій ставці ПДФО (замість 18% — 5,5%) громадяни будуть самі зацікавлені показувати реальні доходи, не занижуючи їх.
3. Чому за відсутності реальної боротьби з контрабандою втрачені надходження до бюджету мають покривати звичайні люди — фотографи (весільні, мабуть, у тому числі), няні, перукарі та інші? Чи від хорошого життя вони після роботи не до родин повертаються, а йдуть далі заробляти?..

Маю кілька застережень.

По-перше, наміри — це щось одне, а конкретні законопроекти монобільшості — щось зовсім інше, як свідчить практика, викривлене за суттю і неприйнятне за змістом. Жодної законодавчої ініціативи від «слуг народу» щодо чергових змін станом на тепер не зареєстровано.

По-друге, всі ми добре знаємо ціну передвиборчих обіцянок цієї влади. Найбільш боляче незмінність правил оподаткування для малого бізнесу вже відчули на собі мікро- та малі підприємці.

По-третє, озвучені окремими слугами ідеї щодо фіскалізації ринку таксі чи боротьби із «зарплатними ФОПами» взагалі насторожують.

Влада пробиває чергове дно — дно в кишенях наших громадян.


Економічна правда: Без ЄСВ і з вищим податком на дохід: яку податкову реформу готує влада і що буде з ФОПами

Нова податкова реформа може стати найбільш радикальною за останнє десятиліття. Якщо все вдасться, то єдиний соціальний внесок та військовий збір скасують і запровадять нову спрощену систему оподаткування. Як це буде?