Інвестиційні «досягнення» чинної влади дуже перебільшені

Як круте досягнення чинна влада наводить факт, що у 2021 році досягнуто «небувалого» рівня інвестицій. Чистий приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) за оцінками НБУ за підсумками минулого року складе 6,5 млрд дол.

Між тим, за даними Національного банку України, обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону за січень-грудень 2021 року у 2,3 рази перевищує ПІІ, і становить 15 026 млн доларів, що на 25,4% більше, ніж роком раніше (11 980 млн доларів).

НБУ враховував у своїй статистиці як офіційні, так і неофіційні канали надходження грошей в Україну. У січні-грудні 2021 року неформальними каналами в Україну було переведено 6 890 млн доларів, що на 2 319 млн доларів більше, ніж за цей же період роком раніше (4 571 млн доларів).

У своєму прогнозі Національний банк України збільшив обсяг приватних переказів в Україну в 2022 році з 15,0 до 16,2 млрд доларів.

Між тим, як зазначає Б. Данилишин, без урахування реінвестованих доходів, отриманих нерезидентами в Україні, у розмірі $5,2 млрд, інвестиції прямих інвесторів у підприємства прямого інвестування в Україні становили лише $744 млн, а прямі інвестиції в акціонерний капітал (без урахування реінвестованих доходів) лише незначно перевищили обсяги виплат прямим іноземним інвесторам через боргові інструменти ($0,5 млрд за 9 місяців 2021 року) та, не враховуючи кризового 2020 року (+ $474 млн за 9 міс.), були найнижчими з 2014 року.

Але навіть ці показники (а саме $5,2 млрд дивіденди та відрахування з доходів та $0,6 млрд проценти) пов’язані з великими інвестиціями минулих періодів. І зараз інвестори забирають кошти, вкладені у «золоті часи» Порошенка. Тобто навіть минулорічне зростання ВВП у доларовому еквіваленті, про яке так люблять згадувати в уряді, теж до певної міри заслуга Порошенка. Адже виведення інвестицій також включається у розрахунок ВВП.

Слід також нагадати про те, що у 2020 році Україна мала негативний баланс інвестицій на рівні $0,1 млрд. Для порівняння: у 2019 році, коли ще існувала інерція позитивних процесів президентства Порошенка, цей баланс був на користь ПІІ – $5,2 млрд. Тобто зараз Україна тільки наближається до показників 2-річної давнини.

Якщо у першому кварталі 2019 року, поки при владі був Порошенко, був зафіксований приплив інвестицій на рівні 943 млн. доларів, то вже в першому кварталі 2020 року – відтік на суму майже 1,6 млрд. Найвищий відтік інвестицій був у сфері української промисловості.

Також слід звернути увагу факти, які свідчать про негативні тенденції в інвестиційному кліматі, а саме:

  • скорочення обсягів «нових» інвестицій;
  • відтік іноземних інвесторів (ОВДП та інші займи);
  • значний приріст вкладень українських інвесторів у іноземні облігації та займи.

Зовнішніх інвесторів стримує не так пандемія чи загроза російського вторгнення, як гальмування структурних реформ. До цього слід додати наступ на антикорупційні органи та зростання корупції в оточенні Зеленського.

Очікувати поліпшення у найближчий час навряд чи реально. Адже основні зміни в інвестиційному кліматі пов’язуються з речами, до яких чинна влада не готова: деолігархізація влади, боротьба з топ-корупцією, розбудова ефективної та незалежної антикорупційної інфраструктури, зниження адміністративного та податкового тиску на бізнес, призначення проєвропейських реформаторів на державні посади, відновлення та підтримка співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, реформа правоохоронних органів.

Джерело

Автор