СЗРУ відкрила меморіальну дошку розвіднику УНР Миколі Красовському

Меморіальну дошку видатному розвіднику доби УНР полковнику Миколі Красовському відкрила Служба зовнішньої розвідки України 26 січня в центрі Києва. Відтепер барельєф розвідника став невід’ємною частиною фасаду історичної будівлі на вул. Ярославів Вал, 21/20а, де Красовський мешкав на початку 1900-х років. Подія відбулася з нагоди відзначення Дня зовнішньої розвідки України.

Виступаючи на відкритті, голова «Всеукраїнської ради ветеранів зовнішньої розвідки» Дмитро Захараш зазначив: «Ми зміцнюємо ландшафт національної пам’яті і вшановуємо наших національних героїв – тих, хто боровся за здобуття Україною незалежності, хто поліг за Україну, хто, на жаль, упродовж багатьох десятиліть був забутий і замовчуваний».

В історії національних спецслужб важко знайти людину, яка так органічно поєднувала б у собі риси детектива-розшуківця, розвідника-практика і творця засадничих положень діяльності розвідки. Ще у період царської Росії Красовський зажив слави одного з найкращих розшуковців Києва, за Української Народної Республіки був начальником карно-розшукового відділу у Міністерстві внутрішніх справ, згодом очолив «Інформаційне бюро» Розвідочної управи Генерального штабу Армії УНР. На чолі головного органу розвідки Збройних сил республіки він особисто розробив низку нормативних документів, що стали основою діяльності національних розвідки і контррозвідки, налагодив здобування важливої розвідувальної інформації. Розвідувальною роботою займався і після еміграції українського уряду до Польщі.

В урочистостях взяли участь представники СЗРУ, громадської організації «Всеукраїнська рада ветеранів зовнішньої розвідки», Українського інституту національної пам’яті, викладачі й учні підшефного ліцею-інтернату № 23 «Кадетський корпус» імені Володимира Великого, громадські активісти.

Про життя і діяльність М. Красовського можна прочитати тут.

Джерело