«Добрими намірами вимощена дорога до пекла» (інфографіка)

Ніна Южаніна

Таким висловом уже понад 300 років британці характеризують маскування негідних вчинків.
Ризик такого розвитку подій може відбутися в Україні в разі прийняття поданого Президентом Зеленським законопроекту «Про економічний паспорт» №6394.

Президент пропонує з 2023 року рентну плату за видобуті нафту, газ та всі інші корисні копалини державного значення спрямувати у новостворений Фонд майбутніх поколінь та через 14 років (з 2037 року) почати виплачувати по 625 тисяч гривень українським дітям по досягненню ними повноліття для оплати навчання чи придбання житла.

Не буду аналізувати практику існування подібних заощаджень в інших державах, лише акцентую, що існування так званих дитячих депозитів передбачено, зокрема, в Ірландії, Сінгапурі, Об’єднаних Арабських Еміратах, Австралії та Кувейті.

Усі ці системи об’єднує одне: сума, виплачена на користь дитини, коливається в межах 2-3 тисяч доларів. Крім Об’єднаних Арабських Еміратів, де величезні нафтові й газові ресурси дозволяють накопичити на рахунку громадянина, якому виповниться 18 років, до 100 тисяч доларів.

Не маючи ані належного розвитку економіки, ані достатньої кількості природних ресурсів, у Зеленського вирішили вкотре пограти з людьми в популізм.

Підкреслюю: кошти, які буде спрямовано у Фонд майбутніх поколінь, буде забрано із загального фонду держбюджету, що однозначно призведе до ризику зменшення соціальних виплат.

А до 2037 року в Фонді буде накопичено ОДИН трильйон 832 мільярди гривень.

При цьому, за задумом Зеленського, такі кошти планується постійно інвестувати, але через відсутність перспективних інвестиційних ринків в Україні та необхідність щорічного фінансування дефіциту державного бюджету єдиним імовірним напрямом для вкладення коштів Фонду будуть облігації внутрішньої державної позики, сплата відсотків за якими здійснюватиметься також за рахунок бюджетних коштів.

А збереження грошей законопроектом не гарантується, більше того, виписана навіть можливість банкрутства компаній, які обслуговуватимуть Фонд.

До речі, вартість послуг таких компаній (в тому числі приватних) до 2037 року становитиме майже 35 млрд гривень, джерелом фінансування яких буде Фонд, тобто фактично це дитячі гроші.

Великою загадкою залишається і те, чому Зеленський вважає дітьми, які матимуть право на фінансову підтримку, лише тих, хто народився за його каденції, тобто починаючи з 2019 року, і чим завинили сьогоднішні учні старших класів, які завтра так само потребуватимуть здобуття вищої освіти і купівлі власного житла, як і нинішні малюки.

В українських корупційних реаліях дітям сподіватися на такий подарунок від держави не доведеться.

Саме тому я з однодумцями розробила й зареєструвала альтернативний законопроект №6394-1, який передбачає максимально прозорий і безвитратний механізм забезпечення таких виплат:

  • кошти не накопичуються роками, а виплачуються рік у рік;
  • охоплені виплатами всі діти, які народжені з 1 січня 2005 року (за каденції п’яти президентів);
  • пропорційний автоматичний розподіл коштів між особами, яким виповниться 18 років у відповідному році;
  • перша виплата фінансової підтримки — в 2024 році за рахунок коштів, акумульованих протягом 2023 року.

Якщо піти саме таким шляхом, то вже у 2024 році свої 82 тисячі гривень зможуть отримати 422 919 осіб, у 2025-му — 95 тисяч гривень 457 287 осіб, у 2026-му — 114 тисяч гривень 469 081 і далі по висхідній, а в 2037 році виплата складе 638 тисяч гривень та перевищить запропоновану Зеленським суму.

Все це підраховано і є цілком можливим.

А головне — не потрібно жодних «новоутворень» чи посередницьких структур: для здійснення супроводу цих коштів достатньо буде створити окремий реєстр, адміністратором якого буде державне підприємство у складі Мінфіну, яке сьогодні супроводжує програмно-технічні комплекси бюджетних фінансових установ.

Детальніше про те, як працюватиме механізм, дивіться в інфографіці.

Автор