Порошенко передав батальйонний комплекс відеоспостереження 25-й повітряно-десантній бригаді в Авдіївці (фото, відео)

 

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, який перебуває на Донеччині, в Авдіївці передав комплекс батальйонного відеоспостереження 25-тій окремій повітряно-десантній бригаді. Більше 5 тисяч українців перерахували кошти для забезпечення системами відеоспостереження на передовій, половину необхідної суми додав Фонд Порошенка.

«Надзвичайно приємно бути сьогодні в історичній, героїчній Авдіївці серед наших військових героїчної «25- ки», яка з перших днів 2014 року покрила себе славою на найбільш небезпечних ділянках фронту. І сьогодні міцно тримає оборону, захищає українську землю, славлячи традиції українських ЗСУ, Десантно-штурмових сил. Мені надзвичайно приємно, що свого часу ці війська були створені як окремий вид Збройних сил і повністю виправдали своє призначення», – наголосив Порошенко.

П’ятий Президент також подякував волонтерам та активістам ГО «Справа громад» та «Res_Publika. Брати по зброї» за ініціативу, яку реалізують з початку цього року на передовій.

«Я хочу подякувати і воїнам, і волонтерам за дуже класну ініціативу, унікальний проект – це встановлення і оснащення всієї лінії зіткнення системою відеорозвідки, спостереження. Де будуть прилади нічного бачення, камери з великим зумом, які будуть чітко відзначати будь-який рух ворожих сил. Зараз із урахуванням підвищення напруження на фронті це ще й додаткові переваги. Почали ми це з 10-ї Гірсько-штурмової бригади, яку змінила зараз 95-та. Ми, до речі, вітали їх вчора з ювілеєм. Повністю оснащена вся бригадна смуга оборони системою відеоспостереження», – нагадав Петро Порошенко.

«Потім я попросив, щоб другим етапом у нас була Авдіївка. Тоді ми почали ще 72-у, зараз 25-а змінила 72-у. Ми вже поставили один батальйонний комплект, зараз буде дуже цікаво почути, який досвід бойового застосування цієї системи відеоспостереження», – зазначає Порошенко.

«Сьогодні я пишаюся тим, що привезений другий батальйонний комплект. В Авдіївці інша геометрія, яка використовується для відеоспостереження, інші технічні рішення, більш коштовні. Я хочу подякувати тим, хто не залишився байдужим, бо цей проект коштує мільйони гривень. 50% збирає «Справа громад». На сьогоднішній день вже більше 5 тисяч українців перерахували кошти. Це і є звіт, що відбувається з вашими коштами. А 50% перераховує Фонд Порошенка. Останнє перерахування – 400 тисяч було буквально позавчора. І це дало можливість сьогодні привести на фронт ці комплекти», – наголосив п’ятий Президент.

«Це означає, що і у снайперів, які привезені з Росії, і в російських найманців з ПВК Вагнер, і в кадрових російських військовослужбовців не буде можливості вести атаки, вести полювання на наших воїнів. Наші воїни будуть у безпечному місці. Будуть встановлені камери, які будуть фіксувати рух, і відповідно буде протидія, починаючи з контрснайперських груп і завершуючи використанням в тому числі і протитанкових, і повітряних (включно за даними дронів) сил для того, щоб не дати росіянам організувати наступ. Ми твердо переконані, що передаємо це у професійні руки і цей досвід буде позитивним», – наголосив Порошенко.

«Дякую всім, хто в цьому взяв участь, думаю, що ми і далі будемо продовжувати. Третій батальйон 25-ки, я думаю, буде незабаром. І вся лінія фронту врешті-решт буде оснащена», – наголосив лідер «Євросолідарності».

Порошенко зауважив, що у 2021 році, як і в 2014, Україна також потребує об’єднання зусиль для відсічі Путіну, для відсічі російському агресору. «І якщо ми будемо успішні, врешті-решт Путін опиниться на лаві підсудних в Гаазькому трибуналі. Так і буде», – резюмує п’ятий Президент.

Традиційно команда «Європейської Солідарності» привезла бійцям на передову фрукти – цього разу мандарини.

 

Як відомо, 27 травня Петро Порошенко під час поїздки на Донеччину передав 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді комплект відеоспостереження.

«На кожному взводно-опорному пункті, на ротному опорному пункті виставляються різні види камер. Є і нічне бачення, є і дальність. Не будемо розкривати, на скільки кілометрів, але на багато кілометрів. Командир, починаючи від взводу і закінчуючи батальйоном, а ми і до бригади дійдемо, мають абсолютно цілісну картину. Вже не треба спостерігачу підніматися вгору. Не треба ставати мішенню для російських снайперів. Постійно йде цілодобова фіксація руху ворожих сил по той бік фронту», – пояснював Петро Порошенко.

Після ротації підрозділів обладнання залишається на позиціях. Комплекти спостереження та оптичної розвідки допомагають українським воїнам боротися з ворожими снайперами.

Загалом коштом Фонду Порошенка та волонтерів повністю обладнані системою оптичної розвідки позиції 10 ГШБр, яку після ротації замінила 95 ОДШБр. Наразі триває обладнання відеоспостереженням позицій, які займає 25-а ОПДБр.

Джерело