США розглядають можливість відправки додаткового озброєння в Україну – CNN

Адміністрація Байдена розглядає можливість відправити в Україну військових радників та нове обладнання, включаючи зброю, на тлі нарощення Росією сил біля українського кордону.

Про це у вівторок, 23 листопада, повідомив телеканал СNN з посиланням на джерела, знайомі з обговоренням.

За словами джерел, пакет може включати нові протитанкові ракети “Джавелін”, а також міномети. Також розглядаються системи протиповітряної оборони, такі як зенітно-ракетні комплекси “Стінгер”.

Пентагон також наполягає на відправленні в Україну деякого обладнання, яке мало бути відправлене до Афганістану. Наприклад, гелікоптерів Мі-17, які США спочатку закупили для передачі афганцям. Після виходу США з Афганістану у серпні Пентагон зараз зважує, що робити з вертольотами.

Втім, деякі особи в адміністрації стурбовані тим, що відправлення “Стінгерів” та гелікоптерів Росія може розцінити як серйозну ескалацію конфлікту. Тож хоча вони готові відправити деяких військових радників до регіону, поки не зрозуміло, чи буде хтось відправлений в саму Україну.

Військовий США з ПЗРК FIM-92 Stinger. Фото з відкритих джерел

Разом з тим, американські чиновники ведуть переговори з європейськими союзниками щодо створення нового пакету санкцій, який набуде чинності, якщо Росія вторгнеться в Україну, повідомили джерела.

Підполковник у відставці Седрік Лейтон сказав CNN, що Javelin “дуже ефективні проти танків, які росіяни фактично використовують у своїх зусиллях проти України просто зараз”. Але він зазначив, що будь-яка додаткова допомога Україні, безсумнівно, загрожує “подальшим загостренням напруженості” у відносинах із Москвою.

Джерело

Фото на заставці: