«Ми не дамо знищити вільні ЗМІ»: Порошенко передав акції «Прямого» і «5 каналу» журналістам (відео)

 

Петро Порошенко

Кажуть, правда очі коле. Тому лайкозалежна влада так прагне заткнути рота незалежним від неї масмедіа. Головне, для чого придумали так званий закон про олігархів, навіть не сумнівайтеся, – взяти під повний контроль Банкової засоби масової інформації.

Інформаційні служби більшості телеканалів й без того перебувають в оперативному управлінні Офісу Президента. Але просто оренди владі вже замало. Вона хоче забрати ці канали у фактичну власність Зеленського. Він особисто хоче визначати номінальних «покупців», коли змусить теперішніх власників за допомогою закону про олігархів «продати» свої медіаресурси. А про те, що санкційні рішення РНБО приймаються на корупційній основі, виляпав не хтось інший, як лідер фракції Зеленського в Раді.

Зеленський застосовує таку ж технологію, як Путін в Росії на початку нульових. Прикрившись нібито боротьбою з олігархами, той взяв під контроль телеканали, придушив свободу слова, знищив політичну конкуренцію і побудував диктатуру. Володимир Олександрович хоче стати як Володимир Володимирович. Але, як казав Леонід Данилович: «Україна – не Росія».

Скоро вже три роки, як влада намагається знищити Телеканал “Прямий”. 21 травня 2019 року пройшла інавгурація, і буквально за три дні, 24 травня 2019 року, проти тодішнього власника каналу порушили кримінальну справу. Зробили це за доносом поплічника Януковича – Портнова, який на той час був ключовим юридичним радником Зеленського. В середині лютого цього року за лічені години до того, як Радбез міг запровадити санкції проти «Прямого» каналу, я змушений був купити акції «Прямого» каналу, щоб взяти під свій захист свободу слова.

Днями через атаку на свободу слова, яка є справжньою мішенню закону про олігархів, я вимушений був прийняти рішення про продаж акцій обох донедавна своїх каналів журналістам: теперішнім і колишнім, які працювали на «Прямому». І, звичайно, на 5 каналі, який боровся з цензурою ще в часи Помаранчевої революції та Революції Гідності. Частина з цих журналістів – народні депутати. Згідно з законом, свої пакети вони передали в управління телеканалів, які об’єдналися у холдинг із символічною назвою «Вільні медіа».

Україна – це Європа. І вільні ЗМІ – важливий інститут у кожній демократичній державі. Ми не дамо знищити завоювання Революції Гідності. Ми не дозволимо збудувати в Україні диктатуру, подібну до режиму Путіна чи Лукашенка.


Ірина Геращенко

Немає сумніву, що головна мета так званого «антиолігархічного закону» – це приборкання незалежних медіа і боротьба з опозицією.

Влада давно намагається розправитися з Прямим і 5 каналом. І через їх незалежну від Банкової редакційну політику, й через належність до ненависного Зеленському Порошенка.

Для нас з колегами (а ми з Володимиром Ар’євим, Вікторією Сюмар, Іриною Фріз пам’ятаємо часи цензури часів Медведчука і Януковича) всі ризики для незалежних медіа від прийняття закону очевидні.

Влада вже почала наступ на свободу слова, і є чисельні сигнали редакцій про тиск, списки угодних/неугодних, вимоги, кого запрошувати на ефіри, а кого блокувати. Не треба бути журналістом, аби розуміти, де творяться сценарії деяких провладних ток-шоу.

Тому разом з колективами двох каналів прийняли рішення – зробити все для захисту Прямого і 5 каналу, а отже і свободи слова в Україні.

Ми створили Вільні медіа».

Наші акції відразу передали в управління творчим колективам каналів, аби засвідчити принцип невтручання в редакційну політику і виконати норми антикорупційного законодавства.

Зеленському не вдасться упокорити журналістів і ЗМІ!