Ключове для України – це почути правду

Михайло Забродський

Сьогоднішнє (20.09.2021 р. – ред.) засідання ТСК мало всі передумови стати вирішальним і сенсаційним. Адже, згідно гучних анонсів попереднього тижня, сьогодні мала бути заслуханою посадова особа, яка була навіть не просто “причетна”, а знаходилася в самому центрі подій стосовно планування і реалізації операції по затриманню найманих вбивць із так званої ЧВК Вагнера. Це – екс-начальник Головного управління розвідки МО України генерал-полковник Бурба Василь Васильович.

Сенсації не відбулося. Можна, звісно, назвати сенсацією сам факт того, що ТСК від монобільшості погодилася на таке заслуховування. Генерал-полковник Василь Бурба – ключовий учасник і свідок всього, що відбувалося навколо зухвалої операції українських спецслужб. Можна при бажанні згадати й безпрецедентні “заходи безпеки”, які були вжиті Управлінням державної охорони “за проханням” голови ТСК. Майже взводу озброєних охоронців, рамки і ручних металошукачів в середині будівлі комітетів ВРУ, за свідченнями “старожилів” апарату помічників народних депутатів, не бачили ніколи.

Натомість вся країна знову почула виписаний заздалегідь набір слів про спеціальний захід і оперативні ігри із спецслужбами РФ і Білорусі. Широко застосовуючи спеціалізовані терміни, плутаючись в їх значені, керівництво ТСК на нетривалому брифінгу знову намагалося донести суспільству нехитру формулу, яка була виведена/“узгоджена” (!) і при цьому щиро дивувалося, чому саме ніхто не може збагнути чарівну суть магічного трикутника: спецоперації не було – президент Петро Порошенко її не санкціонував – росіяни все знали заздалегідь.

Але сьогодні все одразу пішло не за планом. Абсолютно законне бажання бути присутніми на засіданні депутатів фракції ЄС і Голосу беззаперечно збентежило “модераторку” ТСК. Виникла необхідність в додаткових консультаціях із використанням послуг операторів мобільного зв’язку. Ймовірно, саме тому засідання почалося із запізненням у півгодини. Ще близько години зайняло обговорення законності/незаконності присутності представників опозиційних фракцій і голосування. Але головне випробування для нервової системи членів ТСК від президентської партії чекало попереду!

Генерал-полковник Бурба почав свої пояснення. Після майже години його спілкування з членами комісії стали абсолютно очевидними дві речі. Перше – у розвідника є про що розповісти, друге – розповідати він буде все. І спонтанний незграбний процедурний хід із оголошенням перерви в роботі комісії лише загострив загальну природну увагу до виступу генерала.

Чому саме винахідники взагалі-то примітивної схеми, яка на їх думку мала б пояснити суспільству суть того, що відбулося, так і залишились її заручниками? З якою метою другий тиждень продовжується гра в спеціальні терміни і увага зосереджується на другорядних деталях?

Відповідь проста і очевидна: важко очікувати чогось іншого з огляду на партійно-фракційний склад ТСК із прямим “конфліктом інтересів”. Цілком логічно, що основним завданням такої комісії може бути виключно просування такої собі моделі подій, яка повністю виводила б з-під уваги (з усіма можливими наслідками!) посадових осіб вищого рангу, які, ймовірно, приймали відповідні рішення про переноси/відміни. Ось тільки “синдром виконавців” цього замислу зі складу ТСК залишився поза увагою головних замовників. А кадри, як добре відомо, вирішують все!

Звісно, залишається ще набір брудних прийомів погроз і прямого тиску на бажаючих донести нації правду про події, безперспективні і дилетантські ігри в секретність і решта арсеналу “виправлення ситуації” і досягнення “узгодженої” позиції. Щиро сподіваюсь, що, дякуючи національній свідомості наших громадян і роботі опозиційних парламентських фракцій, все перелічене виявиться марним.

Пильнуємо!..


Микола Княжицький

Перелякана брехуха Мар’яна.

Ми з колегами-депутатами відповідно до чинного законодавства висловили бажання бути присутніми під час засідання комісії, у якій брали участь депутати “Слуг народу” і ОПЗЖ. Комісія розглядала зрив операції чи спецзаходів із затримання вбивць-вагнерівців “зеленою” владою. Комісію очолює Мар’яна Безугла.

Зал комісії охороняли десятки спецпризначенців і охорона УДО.

Мар’яна запросила депутатів, ми здали телефони і годинники, пройшли рамки перевірки, підписали документи про допуск до держтаємниці й зайшли в зал. Були довгі та безсенсовні дебати між слугами, які перелякано боялися, мабуть, того, що депутати з ЄС і Голосу отримають додаткові докази зради у кабінеті Зеленського. Але засідання почали.

Прийшов колишній керівник ГУР Василь Бурба. Почав розповідати правду про спробу затримати і покарати вбивць-вагнерівців.

Після 10 хвилин розповіді Генерала Мар’яна оголошує перерву на 10 хвилин. Згодом приходить і продовжує перерву.

Переляк перед правдою примушує Мар’яну брехати. Соромно!!!

Із ЄС були Герасимов, Забродський, Федина, Іонова, Величкович. Із Голосу – Осадчук і Костенко. Біля зали десятки спецпризначенців з камерами, в тому числі з УДО і ГУР. Ану, покажіть відео, де хтось кудись вривається.

Правда в іншому. Нашою країною керують негідники і зрадники.

 


Валерій Прозапас

Вже очевидно, Безугла виконує спецзавдання ОП перетворити справу з розслідування можливої держзради на справу про “російську дезінформацію”. Це зрозуміло.

Але факти річ вперта:

1. Чому представники влади заперечували існування спецоперації?
2. Чому Зеленський навпаки визнав її розробку, зізнався в дзвінку Лукашенку, але назвав “не українською”?
3. Чому ТСК всупереч Зеленському назвала її “виключно українським спецзаходом”?
4. Чому безпосереднього керівника “спецзаходу”, колишнього шефа розвідників Бурбу ТСК не може заслухати вже двічі поспіль?

Без чіткої відповіді на ці прості питання захисту національного інтересу фактично не існує, і українців безкарно вбиватимуть різні “вагнерівці”, які знатимуть, що в разі чого їх прикриють прямо в Україні.

Так, це страшний сон.
Але ми до нього докотились.


Олексій Петров

А тем временем заседание ТСК по делу «вагнеровцев» снова перенесли.

Сегодня члены комиссии должны были заслушать экс-главу ГУР МО Василия Бурбу. И даже начали его заслушивать.

Но вот в чем заключается эпидерсия. По той информации, которая просочилась в интернет, как только Василий Бурба в своих показаниях подошёл к грани «Ч», Марьяне Безуглой срочно приспичило перенести заседание на другую дату. Причина? Это спросите у Бузглой…

Не удивлюсь, если на Василия Бурбу в последние дни оказывается колоссальное давление. Ведь если будут озвучены детали того самого заседания, то у кого-то окажется зіпсований настрій. И это мягко сказано…


«Європейська Солідарність»

Офіцерів ЗСУ, які брали участь у спецоперації з затримання бойовиків з ПВК Вагнера, змушують писати рапорти про звільнення, у них вилучають закордонні паспорти. Про це журналістам повідомив співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов.

«Ми отримали інформацію, що всі, хто сьогодні говорить правду про цю справу, отримують погрози в свою адресу. Причому погрози отримують від української влади. У людей забирають закордоні паспорти, просто так вилучають. Людей змушують писати рапорти на звільнення із ЗСУ, і це тільки частина, про яку зараз можна говорити. Тому що багато речей було сказано у закритому режимі», – зазначив Герасимов.

Він наголосив, що офіцерам розвідки, які є свідками «вагнергейту», має бути терміново надала державна охорона.

«Правду хочуть приховати на державному, вищому рівні України», – говорить Герасимов.

«Я вважаю, що ключове для України – це почути правду. Спочатку вони провалили ТСК опозиції, після вони проголосували свою, після того вони не доходили до цього питання, після того вони виходили до журналістів і брехали до того, як заслухали офіцерів. Після того вони казали багато речей, які виявилися знову таки неправдою», – нагадав Артур Герасимов.

«Події сьогоднішнього дня ще раз нам доводять, що ключове завдання цієї псевдоТСК – це не знати правду, а її приховати. Опозиція зробить все для того, щоб український народ правду почув, і державна зрада на найвищому рівні, з офісу Зеленського була розслідувана і покарана», – резюмує Артур Герасимов.

* * *

На колишнього начальника ГУР МО Василя Бурбу здійснюється тиск з боку влади – про це журналістам заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький. Він повідомив, що так звана ТСК під керівництвом Мар’яни Безуглої намагалася не допустити на засідання депутатів опозиційних фракцій. А коли Василь Бурба почав давати свідчення щодо спецоперації з затримання «вагнерівців», Безугла перервала його на моменті, коли могли бути оприлюднені відомості про роль вищого керівництва держави у зриві спецоперації.

«Вони почали засідання. Ми як представники від опозиційних політичних сил, від «Європейської Солідарності», «Голосу» прийшли на цю комісію. Члени ТСК дуже довго не хотіли, щоб ми брали участь в цьому засіданні. Ми не претендували на те, щоб там голосувати, ми не є членами ТСК. Але ми хотіли як спостерігачі бути присутніми на засіданні комісії, і закон нам дозволяє це робити. Вони проголосували проти, потім погодились, що за законом вони не можуть народних депутатів у приміщенні Верховної Ради обмежити в присутності на комісії, тому що закон дозволяє нам таке право», – пояснив Княжицький.

«Прийшов пан Бурба, почав давати свідчення. Перед цим ми всі підписали допуск до державної таємниці, тобто взяли на себе певні зобов’язання щодо нерозголошення певних даних, які є державною таємницею», – говорить Микола Княжицький.

«Після того, як Бурба дійшов до найцікавішого в своїй розповіді, головуюча Безугла оголосила перерву, і ще декілька членів вийшли перед цим на погоджувальну раду. Але комісія була відкрита, і для цього кворум не потрібен, щоб заслуховувати. Велася стенограма. Вони сказали, що не дають нам дозволу слухати цю комісію і продовжили перерву, а потім попросили покинути кабінет», – говорить Княжицький.

«Для мене дуже важливо було, що сказав Бурба – що українські розвідники працювали чесно і самовіддано. Тому що в них була на це, крім службових причин, крім обов’язку перед державою ще й особиста причина. Багато членів ГУР загинули від рук окупанта. Звичайно, це було дуже серйозним стимулом для проведення тих заходів, які зараз заслуховує комісія», – говорить Княжицький.

«Ще на минулому засіданні члени комісії говорили, що вони прийняли рішення звернутися, щоб надати державну охорону і захистити тих людей, які брали участь у цих заходах. Але, на жаль, досі це не зроблено. Вони відчувають погрози, тиск з боку влади. Вони відчувають переслідування. Звичайно, це ганебна ситуація, тому що це ті люди, яких потрібно охороняти хоча б від країни-агресора», – переконаний народний депутат.

Княжицький говорить, що фактично Бурба підтвердив ту інформацію, яка була оприлюднена в українських та іноземних ЗМІ.

«Він в принципі підтвердив все те, що ми бачили в розслідуваннях численних телевізійних каналів, зокрема CNN. Жодних спростувань того, що там було передано, не було. І на найцікавішому місці, коли мова зайшла про те, хто ж знав про це, Бурба спочатку про це сказав, потім хотів розповісти, як це відбувалося, – вони закрили комісію і заборонили нам брати в цьому участь», – повідомив Микола Княжицький.

«Як я переконався, є всі підстави, щоб притягати за зраду певних посадових осіб», – резюмує Княжицький.

Автор