Польща припиняє контракт з “Газпромом” і відмовляється від російського газу

Польща повністю відмовиться від російського газу з 2023 року, коли запрацює трубопровід Baltic Pipe. Також країна збирається значно збільшити споживання блакитного палива.

Про це інформує Апостроф з посиланням на заяву представника уряду Польщі в області стратегічної енергетичної інфраструктури Петра Наїмські, повідомляє Euractiv.

“Ми не будемо продовжувати контракт з російським Газпромом”, – сказав чиновник і висловив надію на те, що Baltic Pipe запрацює з 1 жовтня 2022 року.

Представник уряду зазначив, що після запуску газопроводу Польща збирається наростити використовувані обсяги блакитного палива на 50%.

Також він пояснив, що польська компанія Gaz-System будує міжмережеві з’єднання в сусідні країни, це дозволить імпортувати необхідний для економіки обсяг газу з інших джерел, уникаючи російських.

Baltic Pipe з’єднує норвезькі газові родовища з Данією і Польщею. Очікувана потужність газопроводу складе 10 мільярдів кубометрів на рік. За словами Наїмські, екологічні питання, які викликали затримку будівництва, на цей час вирішено.

Раніше канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Берлін має намір подолати розбіжності між Німеччиною і Польщею з питання “Північного потоку-2”.

Джерело