Кожен день перебування Зеленського на посаді на кілька днів відтягує вступ України до НАТО

За часів президентства Петра Порошенка амбітна ціль вступу України до НАТО видавалася цілком реалістичною, в тому числі західним партнерам.

Зусилля держави і персонально президента України були сконцентровані на досягненні цієї мети. Прогрес України у здійсненні необхідних реформ неодноразово відзначався різними західними політиками. Було цілком очевидно, що за 5 воєнних років у вкрай несприятливих умовах Україна досягла набагато більшого, аніж за 25 років до того.

Зараз риторика західних партнерів України суттєво змінилася. Нинішньому керівництву країни чітко говорять, що бути у НАТО чи ЄС наша країна зможе не раніше, аніж через 20 років.

Так вважає, наприклад, Президентка Естонії Керсті Кальюлайд. А щодо НАТО взагалі пропонує чекати «повороту історії». Подібну ж думку висловив завжди до того прихильний до України Джон Гербст.

14 червня 2021 року за результатами саміту НАТО країни-члени Альянсу у своїй спільній декларації затвердили, що План дій щодо членства є «неодмінною частиною» процесу набуття Україною членства в Північноатлантичному альянсі. Але умови, за яких Київ отримає ПДЧ, визначатимуться на індивідуальній основі. При цьому спільне рішення союзників по НАТО також закликає Україну проводити подальші “широкомасштабні, стійкі та неповоротні реформи”, як у секторі безпеки та оборони, так і в інших сферах. Що означає відтермінування навіть надання Україні ПДЧ.

Це означає, що замість досягнути мети у 2025 р., Україна зможе зробити це не раніше 2040 року, або на 15 років пізніше. Тобто 2,5 роки перебування Зеленського на своїй посаді відкинули України щонайменше на 10-15 років назад.

Адже Зеленський, який, балотуючись на посаду президента, обіцяв просувати вступ України до НАТО та щодень записувати відеозвернення для просування цієї ідеї, забув про свої слова. Як і про багато інших обіцянок.

Натомість цієї владою було зроблено все можливе, щоб загальмувати рух України до НАТО: ліквідовано офіс закупівель при МО, створений за стандартами НАТО; припинена реформа харчування армії; уряд Зеленського-Шмигаля так і не спромігся вчасно і в повному обсязі запустити в дію новий закон про державні закупівля для оборонної сфери.

Джерело