Наслідки небажання Зеленського впроваджувати систему корпоративного управління в держмонополіях

Укрзалізниця – одна з найпроблемніших державних монополій, за перше півріччя 2021 відзвітувала про 1,4 мільярда гривень сукупних чистих збитків, при тому підприємство має 39,1 мільярда гривень кредитів перед банками.

А здавалося, що падати вже особливо немає куди, адже у 2020 році чистий збиток Укрзалізниці склав 12 млрд. грн.

При тому ще кілька років тому з 2016 року її при Порошенку успішно робили прибутковою.

Якщо у 2016 році її збиток складав (-7,3 млрд.), у 2017 році Укрзалізниця вже показала прибуток в 114,5 млн. грн., у 2018 році – 203,8 млн. грн., у першому кварталі 2019 року – прибуток склав 1,065 млрд. грн., загалом у 2019 році – 3 млрд. грн.

Очевидно, не останню роль відіграє те, що влада не має бажання оновлювати менеджмент компанії й видумала власну формулу корпоративного управління.

Одіозний приклад – член Наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко, який за рівнем компетентності має до «Укрзалізниці» такий стосунок, як морські свинки до моря. Попри свою повну некомпетентність у питаннях монополії, він отримує там зарплату, а працює піарником Зеленського. Це у чистому вигляді корупція.

Така ж ситуація з НАК «Нафтогаз Україна».

Тиждень тому голова наглядової ради НАК «Нафтогаз Україна» Клер Споттісвуд, члени Наглядової ради Бруно Лескуа і Людо Ван дер Хейден заявили про свою відставку.

Причина проста – вони не могли виконувати свої повноваження відповідно до свого статусу.  «Це пов’язано з новим витком конфлікту через те, що компанію очолює Юрій Вітренко, і наглядова рада не може прийняти рішення про його звільнення», – такий мотив заяв про відставку.

Клер Споттісвуд, Бруно Лескуа, Людо Ван дер Хейден, а раніше Амос Хохштайн, так і не змогли зрозуміти суті «корпоративного управління від Зеленського». Вони не зрозуміли, що в Офісі Президента їх бачать як весільних генералів, а не як потужну управлінську складову.

І у «Нафтогазі» є свої лещенки. 31 травня розпорядженням Кабміну заступника керівника Офісу президента України Юлію Свириденко було обрано до наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

Свириденко обрано до ради як представника держави. Ю. Свириденко не мала жодного досвіду роботи у енергетичному секторі, заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вона працювала лише після приходу до влади Зеленського з вересня 2019 року.

31 травня 2021 стало відомо про призначення радником голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Світлани Заліщук. С. Заліщук також не має жодного стосунку до енергетичної сфери, не має відповідної освіти, ніколи не працювала в нафтогазовому комплексі, але зараз вона «координуватиме взаємодію Групи «Нафтогаз» із міжнародними партнерами, зокрема, посадовими особами країн G7, та виконуватиме представницьку функцію високого рівня; одним із її пріоритетів буде протидія «Північному потоку-2».

Відчутна різниця: при Порошенку управляти НАК «Нафтогаз України» призначались фігури формату Амоса Хохштайна, при Зеленському – Юлії Свириденко і Світлани Заліщук.

Варто зауважити, що чистий прибуток ПАТ НАК «Нафтогаз України» у 2017 році складав 39,4 млрд. грн. (з врахуванням рішень Стокгольмського арбітражу) і дуже сильно вплинув на загальний показник прибутку держпідприємств.

У 2018 році «Нафтогаз України» (без коштів від судів) також був прибутковий – 11,6 млрд. грн.

У 2019 році чистий прибуток «Нафтогазу» виріс до 63,3 млрд. грн. (така велика сума пов’язана з перерахуванням 55,7 млрд. грн. у зв’язку з виграними судами).

У 2020 році при Зеленському НАК «Нафтогаз» отримав 36,93 мільярдів гривень сукупного збитку.

Загалом, за даними Мінекономіки, в Україні у 2020 році із загального числа в 3343 державних підприємств тільки 947 принесли державі хоч якийсь прибуток. З майже 3,4 тисячі держпідприємств тільки 1458 (43%) працюють, а серед працюючих тільки 947 приносять прибуток (28% від загальної кількості держпідприємств). Всіма українськими держпідприємствами управляє 87 суб’єктів управління. Загальні їх активи станом на кінець 2020 року склали 1,7 трлн грн при кількості співробітників в штаті в 715 тис. осіб. Загальний збиток держпідприємств за 2020 рік склав 51 млрд грн, а ефективність активів – (-3%).

Проблема державних монополій є ключовою, бо держмонополії – це хребет економіки країни, і одночасно це джерело топ-корупції.

Саме за цим індикатором і оцінюють заходи влади. Оцінка діяльності Зеленського США, ЄС, МВФ на сьогодні демонструє, що влада повертається до ручного управління держмонополіями і галопуючої корупції.

Це ганебно, що навіть у спільній заяві України і США Сполучені Штати наголошують на реформі корпоративного управління: «Україна та Сполучені Штати сприяють зміцненню енергетичної безпеки України шляхом політики стійких, ефективних та довгострокових рішень, підкріплених триваючою реформою корпоративного управління».

Без впровадження некорумпованої системи фахового менеджменту Україна не вийде з економічної кризи, і Україна не тримає кредитів.

Джерело

Колаж © FinPost

 

Автор