Узаконені маски-шоу від уряду «епохи багатства»

Ніна Южаніна

Не встиг закінчитися перший тиждень нового політичного сезону, у якому «слуги народу» продовжили обіцяти змінити життя людей (мабуть, напрям цих змін за два роки вже всі відчули), як «порадували» новини з Мінекономіки.

На сайті міністерства оприлюднили законопроект, яким, зокрема, передбачено залучення Нацполіції до інспекційних перевірок бізнесу, які проводить Держпраці.

Раніше, з 1 липня 2021 року, Держпраці розпочала перевірки бізнесу з питань виявлення неоформлених працівників спільно з Державною податковою службою. І майже щодня відомство пишалося результатами таких перевірок. За повідомленням прес-служби Держпраці, станом на 9 вересня 2021 року виявлено 9 531 працівника, допущеного до роботи без укладення трудових договорів. Штраф за одного працівника за таке порушення становить 60 тисяч гривень, а у разі повторного вчинення порушення – 180 тисяч гривень.

Але цього нинішній владі виявилося замало, в уряді вважають, що ефективність здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю варто підвищити за рахунок силових структур.

На тлі порад громадянам України від окремих міністрів не чекати призначення пенсій у майбутньому, а потроху вже сьогодні заощаджувати собі на старість,  ситуація виглядає як безвихідь.

І до того ж у бізнесу, особливо невеличкого, зникає сама мотивація сплачувати податки та ЄСВ. Сплачувати, щоб що?!

Якщо до цього додати наміри влади:

  • контролювати витрати громадян (через так звану податкову амністію, яка, як я й попереджала, і як бачимо з перших поданих декларацій, спрямована передусім на заробітчан);
  • форсувати прийняття так званого “антиолігархічного” законопроекту №5600, в результаті чого саме звичайні люди заплатять за підвищення податків через збільшені ціни практично на все: продукти, воду, електроенергію, мобільний зв’язок;
  • і надалі просувати тотальну фіскалізацію (про що свідчить як відсутність зареєстрованих Президентом законопроектів, напрацьованих Радою з питань сприяння розвитку малого підприємництва при ОП, так і пропозицій до  законопроекту №5600 голови профільного комітету)…

… То через такі перспективи стає безперспективно.

Але.

Буквально позавчора Верховним Судом було визнано нечинною постанову Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 р. №295 — одну з тих, якою регулюються перевірки Держпраці. І на цьому платники податків і юристи зупинятися не збираються. Велика подяка їм за активну позицію.

Щодо законопроекту №5600. На наступному тижні анонсовано його розгляд у комітеті в режимі нон-стоп.
Прошу всіх бути активними. Бо, схоже, намагаються замилити очі тими ж нормами, але в новій редакції. Саме так виглядає підготовлена секретаріатом таблиця до розгляду на засіданні комітету.

Ось таким став старт.

Автор