Виступ Петра Порошенка на погоджувальній раді депутатських фракцій і груп 07.09.2021 р. (відео)

Петро Порошенко

Висловлюю солідарність з кримськими і білоруськими в’язнями. В Криму це ті, хто повернулися з Кримської платформи і були кинуті за ґрати на десять років. Це є ознакою політичного переслідування з боку Росії. Учора Марія Колесникова разом з іншими опозиціонерами була засуджена на 12 років. Білорусь, ми з вами!

Єдине, що я прошу пана Зеленського — не висловлювати підтримку Колесниковій, тому що політична поведінка Зеленського з переслідуваннями опозиції, з усіма своїми вагнерами, чаусами, трухіними, зеленкою, несамостійними правоохоронними органами, які переслідують опозицію, з генералами, які знаходяться за ґратами, чітко підтверджує, що пан Зеленський у нас рухається протореною дорогою пана Лукашенка. Буде шкода, якщо він так само і закінчить.

Учора агентство Deutsche Welle проголосило завершення будівництва «Північного потоку-2». Це — пам’ятник розхитування проукраїнської коаліції, яка була створена в 2014-му. Своїми претензіями то до Меркель, то до Макрона, то до Байдена і заграваннями з Путіним влада змусила світ втратити мотивацію підтримувати Україну.

На початку політичного сезону ми виходимо на дуже серйозні, кризові проблеми. Ми отримали 2,7 млрд доларів з боку МВФ як подарунок разом з усім світом. Перед аналізом бюджету я вимагаю, щоб парламент був долучений, відповідно до Конституції, до розподілу і використання цих коштів. «Європейська Солідарність» пропонує і просить наших партнерів доєднатися до цих пропозицій. Приділити увагу в першу чергу п’ятьом напрямкам:

✅ Позиція перша — пенсії. Пенсіонери найбільше постраждали від кризи. У них не залишилося грошей на фоні зростання цін на 40-50% на основні продукти харчування. Вони перетворилися на жебраків. Наша пропозиція — за рахунок коштів МВФ, це практика в тому числі окремих європейських країн, виділити тринадцяту пенсію в розмірі мінімальної всім, хто отримує пенсію нижче середньої.

✅ Друга позиція — Збройні сили України. Тоді як в минулому воїн отримував на 60% більше середньої заробітної плати в країні, сьогодні він отримує на 27% менше. Потрібно негайно розглянути і профінансувати підвищення озброєння та грошового забезпечення воїнів.

✅ Третя позиція — субсидії. Розтринькали субсидії, які були заплановані в бюджеті поточного року. Тепер у нас на зимовий сезон домогосподарства залишаються без субсидій. За моєї каденції 7 мільйонів домогосподарств отримували субсидії. Сьогодні людям пропонують «продати собачку», щоб погасити тарифи, що зросли. Нам треба негайно внести зміни до Державного бюджету.

✅ Четверта позиція — ковід. Ці кошти мають бути спрямовані на підвищення грошового забезпечення лікарів, забезпечення щепленням, ліками і засобами захисту. Бо попередній ковідний фонд був використаний монобільшістю для закупівлі автозаків. І «Велике крадівництво», де, в тому числі за свідченням «Дзеркала тижня», пан Трухін використовувався для того, щоб носити відкати депутатам монобільшості.

✅ П’ята позиція — децентралізація. Я переконаний, що ми не маємо права перекладати тягар відповідальності за збільшені моновладою тарифи на місцеву владу. Ми маємо захистити програму децентралізації, захистити інтереси громад, які сьогодні цього захисту потребують.

Я закликаю всіх задля цього об’єднатися. І заслухати доповіді відповідних міністрів.

Автор