Офіс Президента і сам Зеленський пробують уникнути відповідальності за ситуацію з COVID-19 в Україні

В середині березня ще 2020 року Зеленський створив Координаційну раду з протидії поширенню COVID-19. Зазначалося, що поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої SARS-CoV-2, створює загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричиняє тяжкі соціально-економічні та демографічні наслідки. Щоб посилити захист населення, указом Зеленського утворюється координаційна рада з протидії поширенню COVID-19 як консультативно-дорадчий орган при президентові України. Указом визначено, що основним завданням ради є моніторинг ситуації та напрацювання пропозицій щодо здійснення ефективних заходів, спрямованих на протидію поширенню COVID-19 в Україні.

Однак, ще у вересні 2020 року представники ЗМІ намагалися з’ясувати, чим займається ця Рада, і які наслідки її роботи. Минулого року в ЗМІ опублікували відповідь з Офісу Президента, Координаційна рада продовжує збиратися, однак перестала вести протоколи засідання. Наразі невідомо, коли відбувалися засідання ради протягом останніх місяців, хто в них брав участь, та які приймались рішення.

На додаткові запити в ОПУ змогли надати лише один протокол селекторної наради, яка відбулася 25 березня 2020 року під головуванням президента України Володимира Зеленського, за участю прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, голів обласних державних адміністрацій, голів обласних рад та міських голів міст-обласних центрів.

До відома, тоді на засіданні органам виконавчої влади було доручено виконання низки рішень, зокрема про:

• Сприяння спрощенню процедури виділення коштів з резервного фонду в умовах надзвичайних ситуацій.
• Видатки на доплату медикам, які задіяні до боротьби з коронавірусом.
• Забезпечення працівників окремих органів влади засобами індивідуального захисту.
• Тимчасову заборону перетинання державного кордону для деяких категорій осіб.
• Забезпечення одиноких осіб похилого віку продуктовими наборами.
• Забезпечення харчуванням особового складу Збройних Сил України.
• Підтримку суб’єктів мікро- та малого підприємництва на період карантину.
• Формування реєстру потреби регіонів у медичному обладнанні тощо.

Пройшло вже майже півтора роки з моменту початку роботи Координаційної ради, однак результати її роботи наразі невідомі. Така ситуація є кричущою, особливо в умовах щоденного зростання кількості хворих на COVID-19 та кількості смертей від цієї хвороби.

Офіс Президента та і сам Президент Зеленський усунувся від проблеми за своєю характерною практикою, сховати голову у пісок, і проблема, на його думку, буде вирішена сама. Відсутність протоколів з конкретними прізвищами та рішеннями фактично унеможливлює демократичний контроль над результатами діяльності такої ради при президентові України.

За відсутності активної роботи Координаційної ради, ситуація з поширення захворювань на COVID-19 фактично кинута напризволяще з усіма негативними наслідками: недостатнє фінансування медицини, неефективне витрачання коштів на боротьбу з COVID-19 і т.п.

Зеленський у всіх складних для країни ситуаціях, як то: війна з РФ, COVID-19, проблемна соціальна та економічна ситуація в країні, продовжує «практику страусу», який ховається від проблем. А про прямі обов’язки глави держави, як то формування міжнародної політики держави, взагалі годі говорити.

Зеленський за два роки свого президентства так і не став президентом країни, який бере на себе відповідальність за стан справ у країні, а продовжує грати низькоякісну роль президента.

Джерело