Влада хоче контролювати всі витрати громадян

За даними ЗМІ, у розроблюваному Міністерством фінансів законопроекті про непрямі методи податкового контролю громадян припускається “зіставлення реального способу життя фізичної особи з наявною податковою інформацією про отримані ним доходи і сплачені з них податки”, контролюючі органи будуть зіставляти реальне життя і доходи всіх фізосіб-платників податку.

Раніше глава комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснював наслідки перевірки витрат податкової таким чином: в разі, якщо контролери виявлять розбіжність між доходами і витратами, то попросять платника податків пояснити, з яких коштів були здійснені ті або інші витрати. Якщо він не зможе підтвердити легальність коштів, то повинен буде сплатити з непідтвердженої суми 18% ПДФО.

Влада таким чином намагається залізти у кишені громадян. Більше того, такі перевірки можуть бути вибірковими, тобто будуть перевіряти «потрібних» людей. Вибірковість перевірок породить умови для корупції з боку фіскальних органів.

Таким нововведенням влада по суті відміняє презумпцію невинуватості, тобто за ініціативи фіскалів контролюючі органи не будуть доводити провину фізичної особи, шукати незаконні джерела отримання доходів і т.п., а людина має сама доводити те, що вона нічого не порушувала й отримувала законні доходи.

Джерело

Автор