Уряд Зеленського намагається тотально обкласти українців податками

Ніна Южаніна

ТОП-темою у засобах масової інформації останніми днями стало «запровадження податку на необґрунтовані витрати українців». І хоча неодноразово і експерти, і я особисто наголошували на цій нормі в законі про податкову амністію, широкого розголосу вона набула саме зараз.

Влада відразу почала виправдовуватися: мовляв, вона не те мала на увазі.

Але ж у законі чорним по білому написано: протягом 9 місяців з дня набрання ним чинності Кабінет Міністрів України зобов’язаний буде розробити законопроект щодо посилення контролю за повнотою оподаткування доходів фізичних осіб. Що це, як не примус до подання так званої «добровільної» декларації?

Та навіть уже так і коментує дехто, так сказати, радить, подавати декларації задля уникнення оподаткування витрат. Бо як доводити доведеться — вже всі, сподіваюсь, розуміють.

Але навіть декларування не врятує громадян від перевірки, адже Державна податкова служба протягом 365 днів з дня подання декларації може провести документальну позапланову невиїзну перевірку та нарахувати грошові зобов’язання за ставкою 18% у разі встановлення недостовірності даних та/або відсутності копій документів.

Щодо законопроекту №5600, який не залишив байдужим, напевно, нікого. Попри те, що нам постійно вкладають у вуха, що законопроект не про підвищення податків, здирницька суть документа від цього не змінюється.

Нехай влада розповість про непідвищення податків:

🔹 селянам, які додатково сплачуватимуть за свої земельні ділянки;
🔹 селянам, які будуть сплачувати п’яту частину від вартості вирощеної й проданої городини з понад 50 соток до бюджету;
🔹 сім’ям, для яких вартість власного житла виявиться непідйомною в один момент;
🔹 платникам єдиного податку, які не зможуть займатися розведенням свійської птиці (це ж не лише Косюк вирощує);
🔹 всім нам після подорожчання послуг мобільного зв’язку, електроенергії, тарифів на водопостачання, лісоматеріалів і дров (врешті-решт).

Натомість податкова від новацій законопроекту №5600, без перебільшення, «банкуватиме», адже без суду і слідства зможе чинити тиск на платників податків. А всі вже добре знають значення цього слова, вірніше, якими відсотками воно вимірюється.

Тим часом у світі.

Бразилія з 2022 року запроваджує податок на виведений капітал.
Польща готується не оподатковувати ПДФО доходи громадян до 30 тис. злотих на рік (в еквіваленті 206 тис. грн на рік, або майже 17,2 тис. на місяць).
Так країни борються з наслідками пандемії.

В Україні саме зараз є черговий шанс на такі ж системні ліберальні зміни. Продумані, виважені. Щоправда, такі зміни треба глибоко розуміти і супроводжувати від концепції й прийняття до реального і не викривленого застосування.

І тут варто було б провести аналіз реалізації «гучних перемог» діючої влади, маю на увазі прийняті вже закони, які мали би запрацювати, та так не сталося, або запрацювали без позитивних наслідків для платників (хоча мета була виключно така). Дочекаємось ще одного проваленого глобального питання, потім все разом обговоримо.

Наостанок — новина про законопроект №5600.

Поки народні депутати перебувають у відпустках, він за активної участі зацікавлених представників уряду опрацьовується в профільному комітеті. Більше того, наразі нам розіслано файл із питаннями, які потребують доопрацювання. Це, так би мовити, шорт-ліст поправок на 31 сторінку з позицією Міністерства фінансів, чому ці поправки варто прийняти або відхилити.

Слід розуміти, що решту питань уже «порішали» — із Мінфіном і ДПС, але без залучення бізнес-асоціацій та громадських організацій, ставлення яких до законопроекту (всіх без винятку) вкрай негативне. Та й без народних депутатів, хто готував поправки і готовий пояснювати і наполягати на них.

Відразу скажу: так не буде.

Тільки-но розпочнеться 6 сесія Верховної Ради IX скликання, ми з колегами по фракції Європейська Солідарність докладемо максимум зусиль, щоб №5600 обговорювався по повній програмі — стільки, скільки потрібно.

Але, повторюся, я не вірю, що ці фіскальні міазми реально доопрацювати до прийнятної редакції. Єдино правильним варіантом буде відхилити законопроект.

Тому — ше побачимо!

 

Колаж © “Коментарії” / Дмитро Романюк

Автор