«Шукайте справжніх вбивць!». П’ята річниця загибелі журналіста Павла Шеремета

За два роки з вини Зеленського додалися лише наперед призначені винними особи. Вбивць ніхто не шукав

На дебатах перед президентськими виборами 2019 року Зеленський пафосно запитував П. Порошенка:

«Чому… підривників автомобіля Шеремета не можуть знайти кілька років?».

Сьогодні, в роковини загибелі журналіста Шеремета, Зеленський повинен відповісти за ці слова. Крім того, він повинен відповісти за свої дії, коли з його подачі в СІЗО опинилися троє українських АТОвців і волонтерів. При тому зроблено це було в спосіб, властивий сталінським трійкам – без суду і без належного досудового слідства.

Нагадаємо, 12 грудня 2019 року Зеленський на брифінгу за участю міністра Авакова і Генпрокурора Рябошапки взяв на себе роль судді і оголосив Андрія Антоненка, автора гімну ССО «Тихо прийшов, тихо пішов», дитячого хірурга Юлію Кузьменко, волонтера і бійця АТО-ООС Яну Дугарь «ймовірними вбивцями» журналіста Павла Шеремета:

«Ймовірні вбивці сьогодні були затримані. Дуже багато відповідей, слава Богу, ми сьогодні отримали. Але є ще одне питання, хто замовник. Я впевнений, що на це питання знайдеться відповідь наступного разу. Я дуже хочу вірити, що це буде остання зустріч з приводу цієї дуже гучної справи, третя».

Попри таку впевненість Зеленського, справу до суду передавали дуже важко, з постійним відтермінуванням. Через півтора місяці після фактично оголошення Зеленським вбивцями трьох українських патріотів, 29 січня 2020 року, прокурор у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Сергій Зузака повідомив, що трьом підозрюваним та їхнім захисникам передали для ознайомлення прохання слідчих, які вели цю справу, до Офісу генпрокурора продовжити терміни досудового слідства до червня 2020 року. Вже тоді це викликало нерозуміння: що ж там відправляти до дослідування на півроку, якщо президент Зеленський вже півтора місяці тому сказав, що ймовірні вбивці знайдені? Але до літа справу Шеремета так до суду і не передали.

11 лютого 2020 року в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», відповідаючи на запитання, чи не шкодує він про те, що прийшов на презентацію попередніх результатів розслідування, він сказав:

«Я не жалкую, що прийшов. Я і тоді сказав, що є багато фактів, деякі з них серйозні, деякі слабші… Тому я називав “ймовірні” виконавці, “ймовірні” вбивці. Я був дуже радий, що ми зрушили таку серйозну справу».

Тоді ж Зеленський сказав:

«Якщо це неправда у справі Шеремета, якщо суд вирішить, що обвинувачення не обґрунтоване до кінця, і не вистачає доказів, то всі правоохоронці, хто займався цим, вони вибачаться, як мінімум… Вони можуть вибачитися, якщо це просто була помилка, а якщо там були якісь спеціальні речі, то вибаченням не закрити таку справу».

На 5 році справи Шеремета ми маємо результати: Аваков подав нещодавно у відставку, але жодного слова при його відставці про справу Шеремета сказано не було. Антоненко відсидів майже 1,5 року в СІЗО, Кузьменко – 8 місяців. Вбивць Шеремета досі не знайдено.

На останній прес-конференції 20 травня 2021 року Зеленський навіть не думав брати на себе відповідальність ні за пошук вбивць, ні за незаконне переслідування українських патріотів:

«Я не хотів би багато коментувати з цього приводу. Я не втручаюся в діяльність правоохоронних органів, діяльність суду, але скажу вам відверто: я знаю детально, що відбувається. І мені не все одно. Якщо незаконно було засуджено цих людей… І те, що вони перебували за ґратами – мені не все одно. Доказів стовідсоткових ще немає про те, що вони невинні, і що вони винні – теж немає. І я не знаю, чи пробачить вона мені… От сьогодні зранку Яна Дугарь… ми переписуємося… Тобто мені не все одно, що з цими всіма людьми…».

20 липня Зеленський написав у своєму ФБ:

«Обов’язок держави та правоохоронних органів – зробити все, щоб у суді українці та весь цивілізований світ побачили справжніх убивць Павла Шеремета. А згодом – справжніх організаторів і замовників цього злочину».

Час Зеленському припинити викручуватись, і почати «як мінімум вибачатись», як він сам сказав. Зокрема, за ганебний брифінг 12 грудня 2019 року, коли він, перевищуючи свої повноваження, назвав людей винними без суду і, як виявилось, без належного слідства. Україна чекає «відосіка» Зеленського з поясненням свого вчинку – щоб справу було вирішено за законом, а не примхою Зеленського, через яку невинні люди місяцями сиділи за ґратами.

Джерело

 

В ООН закликали українську владу розкрити вбивство Павла Шеремета

Моніторингова місія ООН з прав людини закликає владу України розкрити вбивство журналіста Павла Шеремета і зробити це шляхом неупередженого розслідування:

“Цього дня п’ять років тому в результаті вибуху автомобіля був убитий відомий журналіст Павло Шеремет. Виконавці злочину встановили та активували вибуховий пристрій, коли Павло Шеремет їхав у центрі Києва.

Ймовірних виконавців було встановлено і їм було повідомлено про підозру у 2019 році, однак вирок досі не винесений. Один з них залишається під домашнім арештом, тоді як іншим арешт був знятий. Судові слухання часто супроводжувались протестами прихильників підозрюваних, які стверджували про недостатність доказів для доведення їх вини.

Насильство та вбивства журналістів повинні припинитися. Ми закликаємо органи влади забезпечити відповідальність за смерть Павла Шеремета з дотриманням гарантій ефективного та неупередженого розслідування та судового розгляду для всіх сторін процесу”.

Джерело

Автор