Робоча поїздка Петра Порошенка на Прикарпаття 26-27 червня 2021 р. (фото, відео)

В Івано-Франківську відбувся форум депутатів місцевих рад від «Європейської Солідарності»

 

В Івано-Франківську на площі Шептицького відбувся Форум депутатів місцевих рад від «Європейської Солідарності» за участі п’ятого Президента України, лідера партії Петра Порошенка.

Петро Порошенко наголосив, що «Європейська Солідарність» сповнена рішучості вести Україну в Європейський Союз і НАТО.

«Був час, коли українці пишалися тим, що вони українці. Коли Україною пишався увесь світ, коли ми по-справжньому почали будувати нашу державу і Україна відбулася. Золотий час української державності. А зараз Україна долає екватор дуже небезпечного експерименту, який був започаткований два роки тому. Українці щодня розраховуються за некомпетентність, непрофесіоналізм, дилетантство і безпорадність української влади, яка кожного дня втрачає та знищує всі ті здобутки, які були кров’ю і потом завойовані», – сказав Петро Порошенко.

Також він зазначив, що сьогодні перед Україною стоїть низка дуже серйозних викликів: падіння економіки, зниження рівня доходів населення, руйнування міжнародної коаліції та корупція.

«Корупція зараз набула таких масштабів, як за часів Януковича. Це кажу не тільки я, це каже не тільки наша партія. Якщо вони не розуміють дипломатичну мову, якщо вони пред’являють претензії Байдену, Меркель, Макрону чому ми досі не в НАТО. То вони вимушені були прямо рубанути: що ви не в НАТО, бо ви, пане Зеленський, стимулюєте корупцію», – сказав Порошенко.

Він наголосив, що команда «Європейської Солідарності» сьогодні має рішуче робити свою справу.

«Нам треба об’єднатися, згуртуватися і йти до людей. Саме тому ми виходимо з позитивним порядком денним. Ми будемо більше уваги приділяти пропозиціям економічних реформ, захисту середнього класу, захисту українських платників податків, захисту соціально незахищених верств населення, реальною позицією, так як ми робили за 5 років нашої каденції. Ми у три рази підвищили мінімальну заробітну плату, ми майже втричі підвищили середню заробітну плату, у 2,86 рази ми підвищили дохідну частину бюджету. Сьогодні ми маємо захистити людей. Бо більше 60% людей за ці два роки відчули погіршення, і лише 10% сказали, що бачать деяке покращення. Це справжня оцінка діяльності Зеленського. Ми точно не можемо зрадити очікування цих людей», – сказав Порошенко.

«Я твердо переконаний, що попереду в України фантастичні, гарні часи, попереду наша з вами спільна перемога, перемога українського народу», – додав Порошенко.

Під час Форуму голова обласного осередку «Європейської Солідарності», народний депутат Володимир В’ятрович розповів про рік роботи на Івано-Франківщині.

«Це дуже важкий рік для всього світу. Він увійде в історію, як рік пандемії, як рік карантину, як рік, коли весь світ завмер. Цей рік дуже складний для України, але в Україні всі ці проблеми були помножені тим, що біля керма держави ми отримали людей, які далекі від професіоналізму. На жаль, ми отримали тих людей, які навіть не розуміли тієї загрози, яка стоїть перед країною», – сказав В’ятрович.

Він зазначив, що в цих умовах команда «Європейської Солідарності» розпочала два процеси: розгортання партійної структури та виборчу кампанію на місцевих виборах.

«Це було дуже складно, це нагадувало ремонт літака, який вже летить. Проти нас діяв адміністративний ресурс, проти нас продовжували діяти провладні, олігархічні медіа, які розповідали байки про «Європейську Солідарність». Незважаючи на це, ми можемо говорити про серйозні здобутки. У нас 255 людей стали депутатами різних рівнів, ми по суті посіли друге місце на виборах до облради, поступившись переможцю виборів лише одним мандатом», – сказав Володимир В’ятрович.

«Ми демонструємо нову якість політики, коли політична партія не забуває про своїх виборців на другий день після виборів. Наші депутати успішно відстоюють інтереси людей, які їх обрали. Причому нам вдалося налагодити співпрацю депутатів усіх рівнів, від депутати громади до депутата Верховної Ради», – додав він.

Народний депутат повідомив, що в обласній раді «Європейська Солідарність» ефективно працює, перебуваючи в опозиції до дуже дивних союзів тих, хто називає себе патріотами, з партіями, які фінансуються відверто проросійськими олігархами.

«Перебуваючи в опозиції, ми працюємо, відстоюємо національні інтереси. Але треба розуміти, ми не збираємося бути вічними опозиціонерами. Єдиний спосіб зупинити падіння держави, свідками якого зараз ми є, це змінити теперішню владу. Тому наше завдання готуватися перебрати владу, перебрати відповідальність за майбутнє цієї держави від рівня громади до рівня найвищого керівництва. І ми будуємо структуру, яка здатна працювати в опозиційних умовах, яка здатна буде взяти владу, яка здатна буде будувати Україну», – констатував нардеп.

Голова фракції «Європейська Солідарність» в обласній раді Ростислав Кукурудз, виступаючи на Форумі, зазначив, що головна сила «Європейської Солідарності» у єдності та командній роботі.

Як приклад він навів питання дитячого будинку «Теплий дім» у Долині, який обласна рада більшістю голосів вирішила ліквідувати.

«Ми не змогли добитися відміни цього рішення в обласній раді, але тут на підтримку нам прийшли колеги з Верховної Ради, до яких ми звернулися і все закінчилося нашою перемогою. Закінчилося тим, що ми добилися правди, добилися справедливості і це наша головна сила. Нас – більше 250 тільки на Франківщині, наші депутати є у Верховній Раді. Ми повинні об’єднатися, ми повинні бути сильними, бо з слабкими ніхто не рахується», – сказав Ростислав Кукурудз.

Заступник міського голови Івано-Франківська, ветеран АТО Петро Шкутяк додав, що у «Європейській Солідарності» зібрані люди, які об’єдналися навколо основних цінностей, а не інтересів.

«Ми – люди, які сповідують цінності: армія, мова, віра, українська соборна держава. Ми можемо мати різні думки щодо певних питань, завжди є дискусія, але цей ціннісний фактор, який не дає нас роз’єднати. Бережімо себе та стіймо один за одного!» – підсумував Петро Шкутяк.

Джерело

 

Порошенко жорстко розкритикував ідею відділити тимчасово окуповані землі «стіною»: не за те віддають свої життя наші воїни

 

Ідея провести референдум про відділення тимчасово окупованих територій від України є злочинною, – про це під час виступу на форумі депутатів місцевих рад Прикарпаття заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Зеленський вже майже відверто говорить про те, що він хоче провести референдум, щоб позбутися Донбасу і Криму. Конституція напряму забороняє це. І ми – українці, ми – «Європейська Солідарність» – наголошуємо: ми не дамо навіть поставити це питання, щоб побудувати стіну між Україною і окупованими агресором територіями. Хоч стіну з Кримом, хоч стіну з Донецькою областю, хоч стіну з Луганською областю», – обурився Петро Порошенко.

«Не за те українці віддавали і віддають до сьогодні свої життя. Бо й сьогодні українські Збройні Сили, українське військо втратило героя», – говорить п’ятий Президент.

Порошенко наголосив, що два роки політики «умиротворення» Путіна призвели до руйнування міжнародної коаліції на підтримку України, і це надзвичайний виклик, який стоїть перед нашою державою.

Джерело

 

Порошенко про відродження української ідентичності: відстань, яку ми мали долати за тридцять років, ми здолали за п’ять

 

«Русскій мір» є одним з ключових елементів гібридної війни Росії, і атаки на українську мову є частиною цієї війни. Про це під час дискусії «Підсумки: 30 років культурної незалежності» на Форумі «Via Carpatia 2021» сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Це не якийсь там «русскій ведмідь», а це фільми «Свати», «Папік», серіали російськомовні. Зараз просто об стінку головою б’ються, щоб з 16 липня не дати нам запустити заборону використання для серіалів російської мови і видавати їх виключно українською. Чому? Бо в них конфлікт інтересів, бо вони заробляють на цьому», – наголошує Порошенко.

«Ми в 2014 році зламали хребет Путіну в його бажанні і прагненні запустити проект «Новоросія». Вони розраховували, що «русскій мір» забезпечить, щоб їх квітами зустрічали починаючи від Донецької і Луганської і закінчуючи Херсонською, Миколаївською, Одеською, Запорізькою, Дніпропетровською, Харківською. І цей сценарій був зруйнований, бо російськомовні українці з Україною в серці йшли, били росіян, які вдерлися до нас, і звільнили 2/3 окупованого Донбасу», – нагадав п’ятий Президент.

«Україна зараз буде святкувати 30-ту річницю своєї незалежності. Але майже половину з цих років незалежності лідером політичних симпатій була комуністична партія України. Вперше, і я тоді очолював виборчий штаб блоку «Наша Україна», у 2002 році ми сенсацію зробили, випередили комуністів. Набрали на 2% більше», – нагадав Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» зазначив, що справжнє відродження української культури і мистецтва почалося після Революції Гідності, коли українська мова стала мовою молоді, мовою сучасного, авангардного мистецтва: «Відстань, яку ми мали долати за 30 років, здолали за 5».

Порошенко також звернув увагу на те, що в Білорусі, де люди повстали проти диктатури, репресії застосовують проти символів ідентичності білоруського народу – національного прапора і мови.

«Коли сьогодні ви кажете про Білорусь – для того, щоб вбити демократію в Білорусі, що він забирає? Він не просто кидає у в’язниці митців. А він забирає прапор, під яким він у 94 був обраний. Він зараз за цей прапор саджає у в’язницю. І він забирає мову. Бо мова – це є державотворення, це творення нації», – переконаний Петро Порошенко.

«П’ять років з 2014 по 2019, якщо ви дозволите мені використати цю фразу, для української культури були золотим віком – з квотами на книговидавництво, українське радіо», – переконаний Порошенко.

«Коли нам казали на Книжковому арсеналі – «слухайте, українське книговидавництво приречене, воно не може працювати, бо їх ніхто не буде читати, маючи засилля російських книг» – у 2019-му році це питання вже навіть не стояло», – нагадав Порошенко.

«Коли ми запроваджували квоти на українське радіо, мені особисто казали, в тому числі окремі власники радіостанцій, що «у нас нема пісень, нам немає що транслювати. Ми б залюбки, але їх не будуть слухати, в нас не буде рейтингів». Але подивіться, яку ми відстань пройшли за п’ять років. Ці питання вже навіть не стоять», – говорить п’ятий Президент.

«Я вірю в українську мову. Вона перетравить будь-яку «вату», яка до нас прийде і буде намагатися мові чинити опір. Чи російськими серіалами. Чи скасуванням квот. Чи перешкоджаючи нам знімати українські фільми. І як би стимульовані корупційними конфліктами інтересів окремі представники «Слуг Зеленського» не намагаються зруйнувати наші здобутки – ми їм не дамо цього зробити», – переконаний п’ятий Президент.

Джерело

 

Після Революції Гідності ми почали будувати українську європейську культуру – Микола Княжицький

 

Впровадження в життя закону про українську мову стало квінтесенцією змін у культурній сфері. Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький у рамках фестивалю Via Carpatia під час дискусійної панелі «Підсумки. 30-ліття культурної незалежності».

Микола Княжицький зазначив, що в попередні роки незалежності в Україні домінувала радянська модель в управлінні культури. І лише після Революції Гідності ми почали будувати українську європейську культуру – відродили український кінематограф, зокрема щороку знімали по 50 фільмів. Водночас заборонили фільми, які несли в Україну колоніальну культуру, – наголосив Княжицький.

«Нам вдалося повернути українську пісню на радіо, хоча в це багато хто не вірив. Ми створили Український культурний фонд, вдалося створити Український інститут книги. Фактично відбулася культурна революція», – вважає Микола Княжицький.

Наразі після приходу нової влади на чолі з Володимиром Зеленським українська культура потребує перебуває постійного захисту від атак, які спрямовані проти українства, – резюмує Княжицький.

Джерело

 

Петро і Марина Порошенки відвідали фестиваль Via Carpatia у Верховині

 

Петро та Марина Порошенки побували на Форумі Via Carpatia 2021, який відбувається у Криворівні та Верховині Івано-Франківської області.

П’ятий Президент, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко привітав усіх учасників та гостей Форуму за сцени на Співочому полі у Верховині.

«Тут неймовірна атмосфера. Це свято справжнього українця. Символ Via Carpatia – це є карпатський безвіз, коли нема кордонів, коли Україна є європейською державою», – сказав Петро Порошенко.

Порошенко привітав музикантів, які виступають на Форумі. «Я дуже радий бачити тут бойових побратимів. Учасники Via Carpatia були на фронті, і коли російські окупанти чули українські пісні – це були «ієрихонські труби», які руйнували наступальні порядки окупантів», – говорить Порошенко.

«Обов’язково приїжджайте сюди на благословенну українську землю, де надихалися талантами Леся Українка, Грушевський, Іван Франко – величезна кількість тих, хто створили духовну платформу нашої держави», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Унікальна гуцульська бринза, яку визнали у Європі завдяки Угоді про асоціацію: Порошенко на Прикарпатті побував у родині майстрів-сироварів

 

Після підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом гуцульська бринза стала першим українським продуктом, який отримав офіційне географічне зазначення і була визнана в Європі.

П’ятий Президент, лідер «Європейської Солідарності» на Прикарпатті відвідав родину майстрів-сироварів – ватагів, які виробляють за старовинною технологією гуцульську бринзу, або як її тут називають – бриндзю.

Сир виготовляється на полонинах Українських Карпат на висоті понад 700 метрів над рівнем моря з середини травня до жовтня за традиційною гуцульською технологією.

«У нас на Гуцульщині створена громадська спілка – Асоціація карпатських ватагів. Завдяки тому, що ми підписали Угоду про асоціацію, у 2017 році в Україну зайшов проект «Підтримка географічних зазначень в Україні». Євросоюз фінансував цей проект. Національні та міжнародні експерти приїжджали до нас і допомагали у реєстрації географічного зазначення «гуцульська коров’яча бринза». Цю бринзу ми зареєстрували», – розповідає заступниця голови Верховинської ОТГ, голова районного осередку «Європейської Солідарності» Марія Маківничук. Вона наголосила, що розвиток сільського господарства і популярного нині гастротуризму дозволяє тутешній молоді не шукати долі в інших країнах, бо створюються робочі місця і зберігаються традиції.

Майстриня Любов Марусяк показала майже сторічну старовинну дерев‘яну хату. Розказала, що до магазину, як і до школи – три кілометри пішки, а хліб, молочні та м‘ясні продукти – тут власного виробництва. Говорить – не тільки українці приїжджають за смачною бринзою, а й поціновувачі із Франції, Швейцарії, Німеччини, Польщі.

«День почався чудово: Олеся, Людмила, Оксана і їхня мама Люба почастували нас справжньою гуцульською бринзою на карпатській полонині. Уже п’яте покоління їхньої родини  живе у цій хаті, побудованій майже століття тому — у 1925 році. Виготовлення сирів — родинна справа. А цьому секретному рецепту гуцульської коров’ячої бринзи 100 років», – поділився враженнями у Facebook Петро Порошенко.

«Тепер гуцульська коров’яча та овеча бринза офіційно зареєстровані як міжнародний бренд. І саме за цією українською стравою з різних країн приїжджають в Карпати. І фестиваль «Via Carpatia», і бринза — це наш гуцульський безвіз. Моє переконання: у Карпати можна приїздити безкінечну кількість разів. І щоразу знаходиш щось нове. Щиро раджу!», – написав Порошенко.

Джерело

 

Марина Порошенко відвідала дитячий центр «Теплий дім» у Долині: я щаслива, що ми врятували цей унікальний заклад від закриття

 

Лідерка команди «Європейська Солідарність» у Києві, Голова Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марина Порошенко під час поїздки на Прикарпаття відвідала обласний Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім» у Долині, який ще на початку року був на межі ліквідації.

Цей унікальний дитячий заклад, який хотіла закрити обласна рада, вдалося зберегти завдяки наполегливості депутатів від «Європейської Солідарності» різних рівнів і особисто Марини Порошенко.

В.о директора Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Теплий дім» Оксана Маслей подякувала «Євросолідарності» та Марині Порошенко за порятунок закладу.

«Ми завдячуємо перш за все «Європейській Солідарності». 19 лютого цього року на сесії обласної ради було прийнято рішення про припинення діяльності нашого закладу. На засіданні сесії тільки фракція «Європейська Солідарність» і окремі депутати з інших фракцій не підтримали цього рішення», – згадує очільниця закладу.

Вона розповідає, що після розголосу почалася боротьба за «Теплий дім».

«Нам пояснили, що заклад закривається тому, що потрібно багато бюджетних коштів на утримання нашого закладу. А кошти потрібні тому, що в нас виховуються незахищені верстви дітей – це діти з інвалідністю і діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування», – говорить Оксана Маслей.

«Коли ми дізналися про таке ганебне рішення, приїхали сюди 27 лютого, аби на власні очі переконатися в тому, що цей будинок відповідає всім вимогам тієї реформи, яка проходить в Україні. І саме тут діти виховуються в умовах, наближених до сімейних. Тут є на території три мало групових будинки, в яких на той момент виховувалася 31 дитина, з яких 8 дітей мали інвалідність і різні діагнози, які потребують професійного догляду», – нагадала Марина Порошенко.

«Ми були обурені, що «Батьківщина», «За життя», «Свобода» і «Слуги народу» об’єднали свої зусилля для того, аби закрити цей будинок. І тільки «Європейська Солідарність» виступила проти. Щоб звернути увагу на це питання, ми вже 2 березня зібрали брифінг у Верховній Раді і звернулися до центральної влади, до Міністерства освіти і науки, соціальної політики, до омбудсменів з прав людини і дитини для того, щоб вони втрутилися в цю ситуацію», – розповідає Марина Порошенко.

«Жодна реформа не може проводитися таким чином, щоб погіршити умови перебування та якість життя дітей», – заявила тоді у Верховній Раді Марина Порошенко. Вона зазначила, що в результаті закриття «Теплого дому» дітей довелося б перевести до інтернатних закладів, в яких умови наближені до радянських. «Крім того, ці заклади знаходиться в іншій частині області – місті Тлумач та селі Долішнє Залуччя», – пояснила Марина Порошенко.

«І я дуже щаслива, що на черговій сесії Івано-Франківської обласної ради проголосували за відміну свого ганебного рішення і залишили «Теплий дім». Сьогодні ми приїхали сюди, аби привітати з перемогою і колектив, і нашу партійну організацію «Європейської Солідарності». Це наша спільна перемога. Ми дуже щасливі, що нам вдалося відстояти майбутнє дітей, які тут виховуються», – говорить Марина Порошенко.

Зараз у закладі виховуються 37 дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування і 16 дітей з денного відділення для дітей з інвалідністю. У центрі є можливості дітям здобувати різноманітні освітні навички – це і спортивні кімнати, майстерні для занять шиттям, куланірєю, для роботи з деревом. Проводять тут заняття із спеціально навченими собаками-лабрадорами.

«І ще одна добра новина. На прохання керівництва «Теплого дому» Івано-Франківська обласна рада виділяє 300 тисяч на поточні ремонти будинку. Так що умови перебування дітей ще покращаться», – повідомила Марина Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

У Церкві Успіння Пресвятої Богородиці разом з громадою Верховини помолилися за Україну, за наших військових та народ.

Нехай Господь, молитвами Діви Марії пошле мир на українську землю, подасть здоров’я, щастя та благополуччя кожному українцю!

* * *

На цій полонині неподалік від Чорногірського хребта отримав у подарунок від гуцулів бартку.

Досі існує повір’я про так званий «топірець Довбуша», заритий десь глибоко в Карпатах.

Той, хто його дістане, отримає довбушівську силу і покровительство опришків  😉

 

Автор