Олігарх

Іван Хомяк

Не досліджуй того, чому не можеш дати визначення, – писав Рене. Спробую запропонувати вам своє визначення поняття “олігарх”.

Багата, нехай навіть дуже багата людина – не олігарх.
Якщо вона володіє ЗМІ – теж не олігарх.
Якщо вона бере участь у політичному процес і використовує ці ЗМІ в політиці – теж ні.
Навіть коли вона “лобіює” свої інтереси через певні політичні сили – ще не олігарх.

Олігарх – це той, чий бізнес більш як на 50% залежний від рішень кишенькових політсил, впливовість яких неможлива без його грошей та його журналістів.

У нас, на сьогодні, це Ахметов, Коломойський та Фірташ. Заберіть створені державою під них приватні монополії, та через 3-4 роки їхні імперії складатимуться із трьох кіосків на базарі в маленькому райцентрі.

Зважаючи на це, за соціально-економічною структурою ми класична феодальна держава, і загальне виборче право не міняє цю ситуацію. Але це інша історія…

P.s. Єдиною реальною законодавчою деолігархізацією був закон від 19 березня 2015 року про акціонерні товариства. Внаслідок цього усі три олігархи втратили купу грошей та влади. Наприклад, статки Ахметова за даними Bloomberg, скоротилися з 22,4 млрд до 3,5 млрд. Саме тому вони і використали ЗМІ, продажних блогерів і типу антикорупціонерів, а також підконтрольних політиків, щоб до влади прийшло Оце.

Автор