Замість підвищення пенсій – стрімке зростання дефіциту Пенсійного фонду

За повідомленням пресслужби ПФУ, доходи фонду за січень-квітень 2021 року становили 159,6 млрд грн, тоді як видатки потребували 167,2 млрд грн. Таким чином дефіцит ПФ лише за 4 із 12 місяців року склав 7,6 млрд грн.

При цьому власні доходи ПФУ у січні-квітні склали 103,5 млрд грн, а ще 56,1 млрд грн становили надходження з державного бюджету.

Саме обсяг останніх між першим та другим читанням державного бюджету наприкінці 2020 року рішенням уряду було різко знижено – з 203,8 до 195,3 млрд грн.

І це попри те, що уряд водночас відтермінував підвищення мінімальної заробітної платні з 6 до 6,5 тис грн з 1 липня на 1 грудня 2021 року. А це означало пропорційне недоотримання ЄСВ, яке сплачується із відповідних заробітних плат.

Навіть у висновку до другого читання від бюджетного комітету ВР прямо вказувалося на необґрунтованість рішення уряду зменшити на 8,5 млрд грн видатки на підтримку ПФУ:

«Згідно з пояснювальною запискою до доопрацьованого законопроекту таке зменшення пов’язано з уточненням прогнозного розрахунку надходжень ЄСВ. Однак, ця пропозиція уряду вбачається недостатньо аргументованою, зважаючи що порівняно з 2019 р. фінансовий стан Пенсійного фонду значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР (заборгованість Пенсійного фонду перед бюджетом за надання позик на покриття тимчасових касових розривів з ЄКР на 01.12.2020 р. становила 66,6 млрд грн і з початку п.р. зросла на 17,5 млрд грн), а відтак у 2021 р. ймовірно виникне необхідність збільшувати видатки державного бюджету для Пенсійного фонду».

Проте і уряд, і парламентська більшість «слуг», проігнорували усі обґрунтовані застереження і у другому читанні таки проголосували за безпідставне різке зменшення видатків на ПФ на 8,5 млрд грн – навіть порівняно із закладеними у варіант бюджету до першого читання показниками.

І тепер ми маємо прямий наслідок цієї непрофесійності та безвідповідальності нинішньої влади: лише після 4 місяців – тобто всього третини бюджетного року – ПФУ уже має дефіцит коштів (7,6 млрд грн) цілком співставний  із сумою, на яку між першим та другим читанням було зменшено видатки на ПФУ (8,5 млрд грн).

Джерело

Автор