Нові тарифи для населення в Україні вже вищі, аніж у багатьох країнах ЄС

Замість обіцяного Зеленським зниження вартості газу, нові тарифи для населення в Україні уже вищі, аніж у багатьох країнах ЄС.

Зокрема, як свідчить дослідження Центру Разумкова, ціни на газ для населення в Україні уже перевищили рівень сусідніх країн Євросоюзу, зокрема в Румунії, Угорщині, Болгарії, Латвії і т.д.

Більшості українців уже з травня цього року, враховуючи вартість доставки, доведеться платити за кубометр газу близько 10-15 грн за м3 з урахуванням вартості розподілу. При тому, що перед обранням Володимира Зеленського президентом тариф становив для громадян всього 8,55 грн за м3.

При цьому ціни на газ на європейському ринку тоді були майже у півтора рази вищими, аніж зараз. Наприклад, у жовтні 2018 року, коли установлювався тариф на газ для населення, який діяв перед обранням Зеленського президентом, ціна газу на європейських біржах сягала 30 євро за МВт, а зараз газ продається всього по 23-25 євро за МВт.

Однак до приходу до влади Зеленського навіть за умови значно нижчих цін на газ люди мали значно простіший доступ до субсидій, на які у 2017-2018 роках щорічно виділялося понад 70 млрд грн.

Натомість зараз через зниження видатків на субсидії до 36 млрд грн та невиконання бюджету навіть із такими показниками у владі були змушені різко обмежити українцям доступ до субсидій.

Якщо раніше субсидії переоформлювалися автоматично, то тепер Дмитро Шмигаль змусить усіх 3 млн пенсіонерів та інших малозабезпечених протягом наступних 5 місяців знову подавати заявку і проходити кола української бюрократії.

Джерело