СЗР України: Огляд терористичної активності у світі станом на 31.03.2021

Ісламська Республіка Афганістан

29-30 березня під час військових операцій урядові сили знищили 28 бойовиків руху «Талібан» та замінований автомобіль у провінції Кандагар. У провінції Гильменд було ліквідовано вісім бойовиків, а також знешкоджено партію зброї і боєприпасів.

У місті Джалалабад невстановлені особи вбили трьох жінок, які проводили вакцинацію місцевих жителів від поліомієліту.

Президент Афганістану Ашраф Гані закликав рух «Талібан» оголосити про контрольоване міжнародною спільнотою припинення вогню.

Водночас прес-секретар руху «Талібан» Наїм Вардак заявив, що головна вимога талібів – виведення іноземних сил в обумовлені терміни, а також створення в Афганістані сильної, стабільної та всеохопної системи, заснованої на ісламських принципах.

Сирійська Арабська Республіка

У районах, підконтрольних уряду, триває гостра паливна криза. Влада зазнає труднощів із постачанням палива з Ірану через знецінення сирійської ліри відносно долара й підвищення цін на нафту. Рух міського транспорту в Дамаську, Алеппо і Лазкійе майже призупинено.  Скорочено квоти на купівлю палива населенням.

Водночас міжнародна спільнота вживає заходів з подолання кризи в Сирії. Єврокомісар з урегулювання криз Я. Ленарчич заявив, що міжнародні донори виділили € 5,3 млрд. допомоги у вигляді грантів сирійським співтовариствам, біженцям і країнам регіону, що їх приймають; ще € 5,9 млрд. будуть надані у кредит.

Зі свого боку ООН має намір зібрати $ 10 млрд., включаючи $ 4,2 млрд. на допомогу жителям Сирії, а також $ 5,8 млрд. – сирійцям, які втекли до сусідніх країн.

Республіка Мозамбік

Через активізацію бойовиків, пов’язаних із угрупованням ІД Португалія направить до Мозамбіку групу з 60 військовослужбовців для тренування місцевого спецназу.

Джерело