Табірне містечко полігона «Широкий лан» – унікальна база з автономною інфраструктурою (фото)

Завершено зведення першої черги бригадного табору

Нове табірне містечко на території Міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ — надсучасна база з автономною інфраструктурою, створена за новими підходами з урахуванням іноземного досвіду, є унікальною в своєму роді. Уже завершено зведення першої черги бригадного табору. Містечко, збудоване за стандартами НАТО, вже прийняло для проживання, навчання та набуття бойового досвіду військовослужбовців окремої мотопіхотної бригади імені Костя Гордієнка.

На полігоні триває відновлення боєготовності та бойове злагодження підрозділів цієї бригади. Кореспонденти АрміяInform побачили можливості інфраструктури новозбудованого табірного містечка, яке можна заслужено вважати базою топ-рівня.

Власне кажучи, табірне містечко складається з 11 казарм. Зведено 10 будівель (чоловічі казарми) на 240 чоловіків кожна, ще одна спеціально призначена для 120 жінок-військовослужбовців. Містечко має автономне водопостачання з власних свердловин. Вода проходить через систему очищення, встановлену на території бази.

Містечко має їдальню, контрольно-пропускний пункт, котельню, стройовий плац, спортмайданчик з тренажерами, два волейбольні майданчики та два футбольні поля зі штучним покриттям. Територія огороджена та забезпечена відеонаглядом. Містечком проведено освітлення, висаджено 750 дерев і кущів, облаштовано газони й забезпечено зрошенням прилеглу до будівель територію.

Контрольно-пропускний пункт має сучасну систему відеонагляду

Будівля КПП — 120 кв. метрів, яка має три приміщення й обладнана сучасною електронно-пропускною системою. Тут є три входи, кімната для приймання гостей, кімната відпочинку й окремі туалети для чергової зміни та відвідувачів. КПП обладнано автономним електроопаленням і системою кондиціювання.

Сучасне відеоспостереження виводить зображення на чотири великі монітори. З кімнати чергового відбувається процес відчинення воріт з пульта керування автоматикою, встановленою на в’їзних воротах.

Чоловіча казарма забезпечує комфортне перебування військовослужбовців, які перебувають на навчаннях чи проходять злагодження у Міжвидовому центрі підготовки

Казарма оснащена новими меблями й поділена на дві однакові частини з окремими незалежними входами. Тут є побутові приміщення, належним чином обладнана кімната зберігання зброї та санвузол.

Одна частина казарми може повноцінно розмістити роту й має спальне приміщення на 120 військовослужбовців, інформаційний центр, приміщення для командира роти, кімнати підготовки офіцерів, зброярню, кімнати побутового обслуговування та зберігання майна.

Для потреб військовиків передбачена сушильня, кімната для вмивання з пральними машинами, душова, туалет і службові приміщення.

Важливо, що до казарми під’єднано телефонний зв’язок, установлено телевізори, обладнано систему пожежної безпеки, вентиляцію, встановлено гучномовці.

Жіноча казарма має кубрикову систему

Складається з 12 кімнат — по 4 особи в кожній і 12 кімнат — по 6 дівчат. У казармі є приміщення інформаційного центру, передбачено кімнату побутового обслуговування з прасками та прасувальними дошками. Звісно, інші моменти типові й такі ж, як і в казармах для чоловіків.

Стройовий плац забезпечує необхідну площу для шикування особового складу бригади

Він освітлений та обладнаний усім необхідним устаткуванням згідно зі статутами ЗСУ.

Спортмайданчик має 2 футбольні поля, 2 волейбольні поля та майданчик для силових вправ зі встановленими на ньому тренажерами

Периметр огороджений металевим парканом і належно освітлений. Біля ігрових майданчиків встановлені чотири глядацькі трибуни для вболівальників.

Котельня працює на твердому паливі (пелетах) і здатна обігріти 40 тисяч кв. метрів житлових приміщень містечка

Котельня має чотири котли, потужністю по 1 мегавату кожний, повністю автоматизована з додатковою ємністю, здатною забезпечити безперебійну подачу палива впродовж місяця.

Їдальня здатна за півтори години прийняти до 2500 осіб

Вона оснащена сучасним устаткуванням для приготування їжі. Це конвекційні печі, морозильні камери, машинки для миття посуду, електром’ясорубки, електрорибоочисні прилади, машинки для нарізання й чищення овочів та пароконвектори. Їдальня обладнана системами безпеки, пожежогасіння й вентиляції. Загальна площа приміщення — близько 7000 кв. метрів і має два зали для приймання їжі, близько 30 цехів, варочну залу. Можливості їдальні такі, що вона здатна за півтори години приймати до 2500 осіб. У будівлі є буфет, умивальники та туалет.

— Тут все продумано до дрібниць, зроблено для якісного комфорту й відпочинку. Вдень військові ретельно працюють на тактичних полях полігона, викладаються на всі 100 відсотків, а ввечері можуть привести себе до ладу, відпочити у комфортних умовах, підготуватися до наступного дня. Якщо порівнювати з минулими роками, коли військовим доводилося жити в наметах, то ця база просто «космос», — стверджує головний старшина танкового підрозділу окремої мотопіхотної бригади імені Костя Гордієнка.

Автори: Кореспонденти АрміяInform Віталій Панчишин і Володимир Віват.

Фото авторів.

Джерело

 

Друга черга будівництва бригадного табору полігона «Широкий лан» має завершитись до кінця 2021 року

До кінця цього року на території табірного містечка Міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗС України заплановано завершити будівництво будівлі штабу керівництва військової частини, приміщення для медичного пункту, майданчику для паркування техніки й інших адміністративних будівель.

Про це журналістам АрміяInform повідомив тимчасовий виконувач обов’язків заступника командувача Сухопутних військ ЗС України генерал-майор Олександр Голоднюк.

− На території табірного містечка створені сучасні комфортні умови для розміщення і відпочинку особового складу військових частин, які відновлюють боєздатність та проходять підготовку для подальшого виконання завдань у районі проведення операції Об’єднаних сил. Наразі збудовано першу чергу бригадного табору. Також передбачається зведення інших об’єктів інфраструктури табірного містечка − будівлі штабу керівництва військової частини, приміщення для медичного пункту, майданчику для паркування техніки та інших адміністративних будівель. Усі роботи мають завершитися до кінця цього року, − запевнив генерал-майор Олександр Голоднюк.

Джерело

 

Автор