Олександр Турчинов в програмі «Вечір з Миколою Княжицьким» на Еспресо.TV 20.03.2021 (відео)

 

«Всі аеродроми у Криму були одразу захоплені. А на джанкойському російські військові підготували нам пастку», – Олександр Турчинов про ситуацію в Криму

Колишній виконувач обов’язків президента України (2014), екссекретар РНБОУ, керівник Центрального штабу партії «Європейська Солідарність» Олександр Турчинов на телеканалі «Еспресо» спростував заяви про те, що нібито у 2014 році можна було здійснити десантну операцію у північному Криму.

Про події тих днів Олександр Турчинов розповів в ефірі програми «Вечір з Миколою Княжицьким».

«Незважаючи на те, що всі сили ми кинули на Схід і на Північ, я вимагав від Генштабу чимось допомогти залишкам наших військових підрозділів, які перебували в оточенні у Криму. Спланували, що ми можемо кинути десант, який закріпиться на півночі Криму або візьме під контроль один із аеродромів, щоб ми могли створити повітряний коридор. Це б дозволило нам нарощувати сили, як тільки почнеться мобілізація», – розповів Турчинов.

«У перших числах березня найближчою до Криму була 79-та бригада. Саме їй доручили сформувати групу, яка прориватиметься через перешийок у Північний Крим, щоб там закріпитися. Але вони могли завести… аж шість бронетранспортерів. Сіли на ці шість бронетранспортерів і поїхали у напрямку перешийка. Ця «потужна» група зі шести бронетранспортерів просувалася до Криму, але до кордону із Кримом змогло доїхати тільки два – чотири бронетранспортери по дорозі зламалися.

А на перешийку нас чекав севастопольський «Беркут», який першим зрадив Україну. Вони стали першою лінією оборони перешийку, а за ними вже стояли регулярні сили Російської Федерації. Безумовно, командири приймають рішення не атакувати російські війська на двох бронетранспортерах.

Тоді штабом швидко відпрацьовується формат «Давайте, може, літаками перекинемо наших десантників». Мали можливість виконувати такі задачі два борти (два ІЛи), які могли зі собою забрати приблизно 550 осіб.

Але проблема полягала у тому, що 27-28 (березня. – Ред.) практично всі аеродроми у Криму були захоплені. Надходить інформація, що ми можемо провести десантну операцію на Джанкойському аеродромі, який єдиний ще не захоплений. Для того, щоб це перевірити і перевірити, яка реальна ситуація у північному Криму, десантники посилають старшого офіцера. Тоді він був ще майором (пізніше покаже себе дуже добре під час війни і стане генералом). Він під виглядом таксиста в’їжджає у Крим і проводить розвідку ситуації. І дуже добре, що це було зроблено, тому що він побачив, що на перешийку відбувається концентрація російських військ і вже треба думати про те, як ми будемо захищати Херсонську і Миколаївську область. Бо якщо піде наступ, у нас там жодного захисту немає.

А головне, що з’ясувалося: Джанкойський аеродром повністю оточений російськими військами. Командир військової комендатури аеродрому перейшов на бік росіян і повністю передав під них інфраструктуру. Тобто це була готова пастка – ми могли втратити всіх десантників. Зрозумівши ситуацію, Генштаб, безумовно, не відправив десантників на Джанкойський аеродром, на вірну смерть або у полон», – говорить Турчинов.

«Оці всі розповіді, що літаки летіли вже над Кримом і хтось дав команду їм розвертатися, все це – порожні балачки людей, які, на жаль, не мають відповідальності перед власною країною», – резюмував Олександр Турчинов.

Джерело

 

“Російські війська хотіли захопити на півдні України центри водо- і енергопостачання для Криму” – Турчинов про події на півострові 2014 року

Але зробити їм цього не вдалося.

Про те, чому так сталося, колишній виконувач обов’язків президента України (2014 рік), екссекретар РНБОУ Олександр Турчинов розповів в ефірі програми “Вечір з Миколою Княжицьким”, повідомляє “Еспресо.Захід”.

Гість програми нагадав, що ситуація тоді була вкрай небезпечною: “Російські війська сконцентрувалися біля перешийка. Щоб захистити від вторгнення Південь України, ми вирішили кинути десант на підготовлених літаках на найближчий до Криму аеродром. Вони зайняли оборону перед Кримом і це було дуже своєчасно зроблено, тому що російські гелікоптери відпрацьовували ситуацію з власним десантом. Їх цікавило захоплення центрів енергетичного і водопостачання, які забезпечували  Крим”.

“Те, що ми встигли перекинути десантників, якраз і дозволило захистити від захоплення перешийка, де є “Кримводоканал” і серйозні енергетичні вузли”, – підкреслив Турчинов.

Він додав, що у Генштабу попередньо була ідея прориву через цей перешийок, але здійснити цього не вдалося через обмежені можливості Збройних Сил України.

Джерело

 

“Наші військові не хотіли атакувати Донецький аеропорт, бо боялися, що Рінат Ахметов… виставить за нього рахунок” – Турчинов

Аби переконати офіцерів у необхідності виконання цього бойового завдання, колишньому виконувачу обов’язків президента України (2014 рік), екссекретареві РНБОУ Олександру Турчинову довелося застосувати усі аргументи, в тому числі і ненормативну лексику

Спогадами про бої за ДАП він поділився в ефірі програми “Вечір з Миколою Княжицьким”, повідомляє “Еспресо.Захід”.

“Росіяни кинули бригаду з Чеченської республіки, чеченських і не тільки “ваґнерівців” (найманців з російської приватної військової компанії Вагнера, які зокрема воювали на Донбасі на боці Росії. – Ред.). Там були і кадрові російські військові. “Ваґнерівці” – це і є кадрові військові, які вбивають за гроші. Вони захопили термінал. Ми вже мали досвід у Криму. Перше, що вони роблять, – це захоплюють аеродроми. Тоді виникає колосальна небезпека, бо вони починають використовувати авіацію проти нас. Уявіть собі, якби вони захопили і могли використовувати Луганський, Донецький аеропорт. У нас би вже “шахтарі” літали на МіГах і Су (радянських багатоцільових винищувачах. – Ред.), розповідаючи, що вони у шахтах їх познаходили… І вже могли б завдавати удари по всій території України. Тому перше, що я зробив, коли почалася війна на Сході – це наказав взяти під контроль всі аеродроми: Маріуполь, Краматорськ, Донецьк, Луганськ”, – пояснив логіку своїх дій Турчинов.

“Тут надходить інформація, що вони відбивають (Донецький аеропорт. – Ред.). Дуже потужні сили (були задіяні. – Ред.). Коли вони вже захопили новий термінал, я дав команду завдати по ньому повітряний удар. Годину не доповідають про виконання бойової задачі. У чому проблема? “Олександре Валентиновичу, ви ж розумієте, що цей термінал належить Рінату Ахметову. Він нам може рахунок виставити за те, що ми його зруйнуємо”. Я рідко застосовую ненормативну лексику, але тут я вже себе не стримував, – зізнався гість програми. – Сказав, що якщо цього не буде зроблено протягом певного часу, то у нас вже будуть інші формати відносин. Тоді й вдарили по терміналу. Російські військові терористи цього не очікували. Наші військові їх тоді добили. Там загинуло дуже багато – і росіян, і чеченців. Вони почали відступати, а інші їхні підрозділи подумали, що це українські війська наступають і почали по них же й стріляти”.

“Це була одна з перших дуже серйозних і дуже вдалих операцій”, – підсумував колишній виконувач обов’язків президента України.

Джерело

Автор