СЗР України: Огляд терористичної активності у світі станом на 05.03.2021

У Нігерії звільнено з полону 26 співробітників гуманітарних організацій. У Саудівській Аравії безпілотний літальний апарат атакував авіабазу «Король Халід». ООН направила до Лівії передову групу для моніторингу ситуації в країні.

Федеративна Республіка Нігерія

Завдяки вдалому наступу військових підрозділів Нігерії в районі Діква 26 співробітників гуманітарних організацій було звільнено з полону терористичної організації «Боко Харам». Усі врятовані (20 чоловіків і 6 жінок) доставлені в місто Майдугурі.

Республіка Мозамбік

Протягом тижня сили оборони й безпеки Мозамбіку у провінції Кабу-Делгаду ліквідували шість радикальних ісламістів.

Сполучені Штати Америки

США вважають, що угруповання «Катаїб Хезболла» може бути причетна до обстрілу в Іраку бази Айн-ель-Асад, що використовується американськими військовими.

Королівство Саудівська Аравія

У Саудівській Аравії безпілотний літальний апарат проіранського руху «Ансар Аллах» завдав удару по авіабазі «Король Халід», що розташована в районі Хаміс Мушайт. Також «Ансар Аллах» взяв на себе відповідальність за атаку на нафтовий об’єкт у місті Джидда, що належить національній нафтовій компанії Саудівської Аравії «Saudi Aramco».

Держава Лівія

ООН направила до Лівії невелику передову групу для надання підтримки механізму моніторингу ситуації в країні. Група працюватиме  зі спільною військовою комісією «5+5».

Сирійська Арабська Республіка

Курдські «Сирійські демократичні сили» (СДС) активізувалися в місцях зіткнення з Сирійської арабської армією (САА) у провінції Хасака. Озброєні загони СДС закрили в’їзди до населеного пункту Камишли і не дозволяють підвозити продовольство та продукти першої необхідності.

Мянма

4 березня поліція застосовувала вогнепальну зброю та сльозогінний газ, для розгону акцій протесту в містах Янгон, Патейна, Таунгі та Моніва. Глава ООН з прав людини М. Бачелет закликала сили безпеки країни припинити «жорстокі репресії проти мирних протестувальників». За її словами, було заарештовано понад 1 700 людей, зокрема й 29 журналістів.

Алжирська Народна Демократична Республіка

Влада Алжиру готує закон про позбавлення громадянства осіб, які вчиняють за кордоном дії, що суперечать державним інтересам або загрожують національній єдності.

Джерело

Автор