Петро Порошенко та Олександр Турчинов в ефірі телемарафону «Крим – це Україна» 26.02.2021 р. (відео)

Петро Порошенко: щойно з’явилися перші міжнародні резолюції по Криму, ми відключили постачання електроенергії на півострів

Українська влада припинила водопостачання та подачу електроенергії в окупований Крим після консультацій з представниками Меджлісу та після перших міжнародних резолюцій, які встановлювали відповідальність країни-окупанта. Про це п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в ефірі телемарафону «Крим – це Україна».

«Як тільки у нас з’явилися перші резолюції міжнародних організацій, які підтверджували стан окупації, було відключене постачання електроенергії в Крим. Не розмови, не обіцянки, а була забезпечена енергетична незалежність нашої держави. Припинений імпорт електроенергії, припинений імпорт газу. І припинено постачання електроенергії», – нагадав Порошенко.

«Ахтем Чийгоз був тоді в Криму у вязниці. Я запросив Мустафу Джемілєва, Рефата Чубарова, запросив всіх, хто представляв Меджліс, і сказав – ми плануємо це відключити. Ваша думка? І вони це можуть підтвердити – вони сказали, що кримські татари у відключені електроенергії нас підтримають», – зазначив Порошенко.

«З першого дня нашим рішенням було припинено постачання води. Ефективний це крок? Очевидно. І ніхто під сумнів це не ставить», – наголошує п’ятий Президент.

«Треба вивчити, що було зроблено. І не тому, щоб критикувати чи не критикувати Порошенка, а для того, щоб знати, які інструменти у тебе в руках. Що вже зроблено, а що ще може бути зроблено», – зауважив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко: у Трампа було специфічне ставлення до Криму, але під час зустрічі я його переконав

П’ятий Президент, лідер «Європейськоі Солідарності» Петро Порошенко під час телемарафону «Крим – це Україна» заявив, що з 2014 по 2019 роки українська влада постійно тримала питання деокупації Криму на порядку денному міжнародної політики. Він, зокрема, розповів про те, як після переговорів з президентом США Дональдом Трампом з’явилась відома і дуже важлива для України «Декларація Помпео».

«У Трампа було дуже специфічне ставлення до Криму. Але під час мого першого візиту в Білий дім і зустрічі в Овальному кабінеті 15 хвилин із 40 хвилинної розмови ми говорили про Крим. Він каже, що там лише росіяни. Я кажу: ви не знаєте, скільки там кримських татар. Там їх 300 тисяч. А ще є мільйон українців. Саме так», – розповів Порошенко.

«Після цього ми отримали базовий міжнародний документ, який називається «Декларація Помпео», який чітко заявив, що Сполучені Штати ніколи не визнають російську окупацію Криму і це принциповий документ Сполучених Штатів Америки. Бо Державний секретар від імені держави США може робити подібні заяви», – наголошує Петро Порошенко.

П’ятий президент також наголосив, що заяви нинішньої влади про те, що до їхнього приходу нічого не робилося – це ляпас міжнародним партнерам України, які всі сім років підтримують територіальну цілісність нашої держави.

«Сьогодні Данилов під час прес-конференції сказав: з 2014 по 2019 рік влада України тодішня нічого не зробила. Всі знають, що Зеленський дилетант, всі знають, що це некомпетентний президент, за некомпетентність і дилетантство якого Україна розплачується», – говорить Порошенко.

«Коли стверджується, що до 2019-го року нічого не робилося – хіба ти не розумієш, що ти даєш ляпас нашим міжнародним партнерам, які п’ять років працювали з нами надзвичайно ефективно. І ти кажеш – нічого не було», – обурюється Порошенко.

Джерело

 

Деякі чинні народні депутати у 2014 році сприяли окупації Криму – Порошенко вперше озвучив шокуючі факти

П’ятий президент України, лідер партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко заявив, що деякі чинні народні депутати у 2014 році сприяли окупації у Криму.

Про це Петро Порошенко сказав в ефірі “Прямого”.

Порошенко зазначив, що у 2014 році деякі чинні нардепи просували російські інтереси для окупації Криму.

“Я хочу наголосити, що одночасно зі мною там були й інші народні депутати. І про це ніхто не знає. І вони займалися не збереженням України. Наприклад, народний депутат Шуфрич, який в той час знаходився в Криму, займався тим, і я вперше про це кажу, щоб забезпечити евакуацію з Криму пана Жириновського, який приїхав тоді в Севастополь в той день, привітав захоплення Севастополя росіянами. І коли я прилетів, я сказав, що літак Жириновського затриманий, аж допоки спеціальні служби не розберуться в його місії тут. І це було жахливо, коли народні депутати України, які не мають права на це звання, вже тоді вони займалися тим, що просували російські інтереси, сприяли захоплення Криму. І це шкода”, – сказав п’ятий президент.

Джерело

 

Вони вже хотіли встановити контроль над Києвом – Турчинов повідомив, що була масштабна загроза військового вторгнення Росії у 2014 році

У 2014 році Росія планувала масштабне військове вторгнення в Україну, щоб встановити контроль над Києвом.

Про це в ефірі “Прямого” заявив голова Верховної Ради та виконувач обов’язків президента у 2014 році, секретар РНБО (2015-2019) Олександр Турчинов.

“Отак розгорталися події. Наступного дня ми зібрали вже з новим керівництвом силових структур Раду національної безпеки і оборони. Вони приступили до виконання своїх обов’язків. І саме там уже була отримана інформація, яка взагалі змінила хід подій в Україні. За доповіддю військового керівництва, найбільша загроза для України вже була не в Криму”,- сказав Турчинов.

За його словами, була загроза  військового вторгнення з боку Росії для фактичного встановлення контролю над всією Україною.

“На півночі і сході нашої держави, вздовж нашого кордону формувалася дуже потужне багатотисячне військове угрупування Російської Федерації, готове почати фактично військове вторгнення та встановити контроль і над столицею України, щоб реанімувати маріонетку Путіна, Януковича, і фактично встановити контроль повністю над всією країною. А у нас, за інформацією того ж самого військового керівництва, було всього біля 5000 військовослужбовців, готових виконувати бойові задачі. І то, більшість з них були хлопці, які були призвані до армії, 18-річні фактично діти. І от такий ресурс мала країна для того, щоб захищати себе”, – зазначив Турчинов.

Джерело

 

Як тільки відмовились від ядерної зброї – Турчинов заявив, що агресія Росії проти України почалась ще з 90-х

Військова агресія Росії почалася відразу після того, як Україна почала поступове роззброєння.

Про це в ефірі “Прямого” заявив секретар РНБО (2014-2019), керівник Центрального штабу партії “Європейська Солідарність” Олександр Турчинов.

За його словами до окупації Криму російська агресія тривала не один рік.

“Реально почалась агресія наприкінці 90-х, після того, як ми за власним бажанням, умовно власним, віддали ядерну зброю, повністю себе роззброїли і, більше того, пішли на розподіл Чорноморського флотую”, – зауважив Турчинов.

“І саме тоді почалася агресія, коли в Криму була створена одна із найбільш потужних закордонних російських баз, військових російських баз”, – підкреслив екссекретар РНБО.

Турчинов зазначив, що Харківські угоди підписані за часів Януковича допомогли Росії, адже вони фактично позбавляли РФ обмежень на пересування військових.

“І згадайте ті ж самі Харківські угоди, які підписав Янукович, які не просто продовжували перебування військових в країні, а він фактично зняв обмеження з їх пересування, чим вони дуже вдало користувалися, збільшуючи свою чисельність безконтрольно і взявши під контроль фактично всю кримську інфраструктуру”, – заявив керівник Центрального штабу партії “Європейська Солідарність”.

Джерело

 

Під час президентства Януковича в Криму повністю домінували російські ЗМІ – Турчинов

Під час президентства Віктора Януковича в Криму повністю домінували російські ЗМІ.

Про це в ефірі “Прямого” заявив секретар РНБО (2014-2019), керівник Центрального штабу партії “Європейська Солідарність” Олександр Турчинов.

“Крім того, це ж гібридна війна. Вона готувалася системно. Інформаційна складова є серйозною небезпекою в цій агресії. Вже особливо в часи президентства Януковича на півострові повністю домінували російські засоби масової інформації. І ті ж самі декілька проукраїнських фактично були в облозі. І кримський канал, і та ж “Чорноморка” були в меншості. А той самий Могильов, який при Януковичі очолював кримський уряд, і до нього очільники уряду, – вони фактично все робили для того, щоб насаджувати цю інформаційну агресію, насаджувати ідеологію “русского мира”. І їм це вдавалося. Тому багато людей в Криму були отруєні цією російською пропагандою”, – заявив Турчинов.

Джерело

 

Росія не розраховувала, що ми так швидко змогли придушити сепаратистські заколоти у 2014 році – Турчинов

Росія не розраховувала, що ми так швидко придушили хвилю сепаратистських заколотів в Україні, які розпочались у 2014 році.

Про це в ефірі “Прямого” заявив голова Верховної Ради та виконувач обов’язків президента у 2014 році, секретар РНБО (2015-2019) Олександр Турчинов.

“90% Служби безпеки кримської, і в першу чергу “Альфа”, перейшли на бік агресора. Безумовно, вони не те, що не штурмували захоплені приміщення, а вони допомагали їм. Та ж сама міліція взагалі поставила рекорд – 99% працівників кримської міліції перейшли в перші дні агресії на бік Росії. І це була проблема. Всього можна на пальцях однієї руки порахувати тих людей, які вийшли з Криму і повернулися, не зрадивши свою країну”, – сказав Турчинов.

За його словами,  майже всі силовики  у 2014 році, які знаходились на території Криму, перейшли на бік російського агресора.

“Більше того, я хочу сказати, сепаратистські заколоти, які ми придушили, і достатньо швидко придушили, на що Росія не розраховувала, які проходили в Харкові, в Донецьку, в Луганську, в Запоріжжі, в Херсоні, в Миколаєві, в Дніпропетровську, в Одесі тощо, в більшості цих заколотах активно приймала участь і допомагала їм саме міліція, працівники міліції. В Харкові вони навіть озброювали бандитів, які захоплювали обласну адміністрацію і піднімали російські прапори. Тому в цих умовах, коли у нас… так сталося, загроза була не для Криму. В той час була загроза для всієї країни”, – зазначив він.

Джерело

 

Влада зменшила фінансування армії, попри те, що це є дуже небезпечно для України – Турчинов

Влада зменшила фінансування Збройних сил, попри те, що це є дуже небезпечно для України.

Про це в ефірі “Прямого” заявив секретар РНБО (2014-2019), керівник Центрального штабу партії “Європейська Солідарність” Олександр Турчинов.

“Поки в України не буде потужного війська, з яким ми примусимо рахуватися ту ж саму Росію, будь-які платформи, монологи, діалоги позбавлені будь-якого сенсу. І саме тому це є головним пріоритетом. А от тут якраз нічого не виходить. Тому що 21-й рік – це перший рік після 14-го, коли фактично припинилось збільшення фінансування Збройних сил. Його залишено на рівні минулого року. А з урахуванням інфляційних чинників, достатньо потужних, це фактично зменшення фінансування. Це є небезпека, це є проблема”, – заявив Турчинов.

Джерело

– Сьогодні на сайті Міністерства оборони Андрій Таран, міністр, пише про те, що Росія веде підготовку до розміщення в Автономній Республіці Крим ядерної зброї. І називає ці сім років окупації, що Росія займалась окупацією, мілітаризацією та ізоляцією Криму. В той самий час міністр закордонних справ Кулеба нещодавно сказав, що сама ідея створення “Кримської платформи” просто як явища взагалі, як якоїсь певної перемовної площадки вже викликає занепокоєння і протистояння навіть інформаційне з боку Росії. З одного боку, вони накопичують зброю, ізолюють і вже навіть ядерну зброю. З іншого боку, сама ідея того, щоб говорити про Крим на цій платформі, вже викликає в них певну злобу. У світлі того, що ми можемо зараз створити платформу і хоча б говорити, апелювати до наших партнерів, і світлі того, що Росія перетворила це на напевно найпотужнішу базу на всій своїй території, які кроки має сьогодні робити наша держава для того, щоб принаймні рухатися в процесі звільнення Криму від ворога?

“Безумовно, це не є таємниця, що відбувається достатньо швидка мілітаризація нашого півострова. І сьогодні вони мають там контингент військовий, який фактично вони сконцентрували на початку 14-го року. В основі цього контингенту – 22-й армійський корпус, який в достатньо високому стані боєготовності тримається.
Але те, що говорить Таран – це не єдина небезпека для нашої держави. На сході країни посилюється 8-ма армія Південного військового округу Російської Федерації. В резерві ще знаходиться 49-та і 58-ма армія. На сході нашої країни значно підтягує свою інфраструктуру до нашого кордону 20-та армія. В тилу в резерві у неї знаходиться 1-ша танкова армія. І дві армії Повітряно-космічних сил, 4-та і 6-та, також готові до використання проти України на стратегічному західному і південно-західному напрямку”, – відповів Турчинов.

“Тому це реальна ситуація. І, на превеликий жаль, сьогодні, коли ми говоримо, що країна може зробити, що робить сьогодні керівництво… так, ми чуємо багато балачок, багато пафосних висловлювань тощо. Але головне, що повинно зробити керівництво країни – це посилення наших Збройних сил і на півдні, і на сході, і на півночі. Це є питання виживання та існування нашої держави”, – додав Турчинов.

Джерело

 

Повне відео телемарафону «Крим – це Україна» 26.02.2021 р.: