СЗР України: Огляд терористичної активності у світі станом на 11.02.2021

Збройні сили Туреччини проводять операцію «Орлиний кіготь-2» на півночі Іраку. У Малі колона миротворчого контингенту ООН MINUSMA потрапила в засідку. Армія Центральноафриканської Республіки взяла під повний контроль місто Бамбарі.

Малі

Колона миротворчого контингенту ООН MINUSMA потрапила в засідку неподалік від населеного пункту Керена, внаслідок чого поранено 20 миротворців. Бойовики терористичної джихадистської організації «Джамаат Нусрат аль-Іслам валь Муслімін» підірвали фугас на шляху проходження колони біля тимчасової бази Дуенца, а потім обстріляли її з автоматичної зброї.

Нігерія

У північно-західному штаті Кадуна бойовики вбили щонайменше 23 сільських жителів  і двох поранили. Терористичні атаки також відбулися в чотирьох районах штату. Жертви уточнюються.

Афганістан

10 лютого у Кабулі в районі Карт-і-Парван саморобний вибуховий пристрій, закріплений на автомобілі, спрацював на шляху від Кабульського аеропорту. Загинули двоє осіб, ще один був поранений. Наразі  ніхто не взяв на себе відповідальність за вибух.

Бойовики руху «Талібан» атакували військовий блокпост в південно-західній провінції Німруз, внаслідок чого загинули дев’ять військовослужбовців збройних сил Афганістану.

Сирія

На трасі M4 в Ідлібі обстріляно турецький патруль. Відповідальність за напад взяло на себе раніше не відоме угруповання «Танзимат-Таліааль-Муджахіда».

В Ідлібській зоні деескалації було зафіксовано 26 обстрілів з боку терористичного угруповання «Джебхат ан-Нусра», зокрема в провінціях Ідліб, Латакія, Алеппо і Хама.

Ірак

Збройні сили Іраку за підтримки загонів шиїтських Сил народної мобілізації «Хашд аш-Шааби» почали операцію проти терористів «ДЕАШ» («ІД») на заході та північному заході країни.

10 лютого збройні сили Туреччини розпочали операцію «Орлиний кіготь-2» (Pence Kartal-2) на півночі Іраку проти «Робітничої партії Курдистану». ВПС Туреччини завдали потужних ракетно-бомбових ударів по населеним пунктам Гунде Гузе, Мейрок, Сіян, Чемшерітке, Екмале, Чемроботкі і Канісарке в регіоні Гара на півночі Іраку. Після цього висадили десант у селищі Сіяни.

Водночас турецькі спецслужби провели успішну операцію в районі Синджар на північному заході Іраку, внаслідок чого було затримано одного з ватажків PПK Ібрагіма Парима.

Центральноафриканська Республіка

10 лютого армія ЦАР взяла під повний контроль місто Бамбарі. Наразі у місті Буар триває зачищення околиць.

Королівство Саудівська Аравія

Чотири безпілотних літальних апарати воєнізованого угруповання «Ансар Аллах» (Ємен) атакували міжнародний аеропорт «Абха» в Саудівській Аравії. Єменські бойовики заявили, що це відповідь на бомбардування і облогу Ємену коаліційними силами на чолі з Королівством Саудівська Аравія.

М’янма

Президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон вводить адресні санкції стосовно учасників військового перевороту в М’янмі, а також блокує їм доступ до коштів на рахунках в США у розмірі  1 млрд доларів США.

Джерело

Автор