Андрій Антоненко – політичний в’язень Зеленського (відео)

Тамара Горіха Зерня

Як ніколи, чекала рішення Апеляційного суду Києва по Ріфу. Не тільки тому, що йдеться про конкретну невинну людину, чиї страждання б’ють у серце, як попіл Клааса. А тому що справа Шеремета – це барометр ситуації у країні.

Як тільки по трьом фігурантам намітиться поворот у сторону людяності та реального правосуддя, це означатиме, що в нашій країні настали зміни. Це означатиме, що Вова, а особливо ті сили, що стоять за Вовою, втратили реальну владу.

До того всі пертурбації та коливання, всі ці закриття каналів російського пулу, всі ці несподівані заяви генералісимуса Кравчука і тому подібне – це все лише піна на воді, яка не зачіпає глибинних процесів.

Суд досі виконує замовлення Зеленського. Більше року людина сидить за ґратами тільки тому, що Зеленський назвав його вбивцею. Сидить тому, що ні правоохоронна, ні судова система не наважуються зіпсувати настрій Вові, тицьнувши носом у Вовине лайно.

І всі розуміють, що Ріф сидітиме ще довго – як мінімум, до літа, а можливо, і довше. І що реальна надія на звільнення Антоненка захована у цифрах рейтингу Зеленського. От усохне рейтинг до 15 і менше, тоді буде предмет для розмови.
А може і не буде…

Знаєте, як у Києві відреагували на останні соцопитування?

Коли Вову тепер возять на гулянки і в ресторани, то перекривають не тільки ту дорогу, по якій несеться кортеж, а і всі прилеглі та паралельні вулиці. Бо Вові неприємно бачити, як стоять і пікають машини. Іноді ці годинні стояння накладаються на загальну погодну катастрофу, от як з останніми снігопадами. Тоді Вовині переміщення паралізують усе місто.

Давайте з вами змоделюємо, що буде далі. Як ви гадаєте, нас відселять кудись за 101 кілометр чи просто заборонять підходити до вікон, коли Вові набридне бачити наші незадоволені обличчя?

Радіючи якимось політичним зрушенням, вітаючи результати американських виборів, ми не помітили, як у власній країні виростили гомункула. Спочатку він здавався смішним, як ходяча карикатура. Але зараз уже не стільки смішно, скільки страшно.


«Європейська Солідарність»

Тримання під вартою Андрія Антоненка є неприпустимим, а його вину не можуть довести вже більше року. Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Марія Іонова після завершення чергового судового засідання щодо зміни запобіжного заходу Андрію Антоненку.

За її словами, поручителі сподівалися, що Антоненка відпустять на поруки, адже аргументи захисту були більш сильні.

«Нас кожного разу обмежують, поручителів, які вже більше року приходять на судові засідання, витрачають час, пропускають роботу і висловлюють свою позицію, бо не бачать причетності ні Андрія, ні Юлі, ні Яни до цієї справи. Військові, волонтери, громадські діячі, не тільки депутати за те, щоб справжні вбивці були знайдені», – сказала Іонова.

«Був сильний виступ в суді командира Андрія. Він з Криму, не зрадив присязі, служив і служить Україні. Він давав слово офіцера, що готовий його взяти на поруки. Я вже не говорю про інших військових, волонтерів, ветеранів, які також готові», -додала представниця «Європейської Солідарності».

Марія Іонова також зазначила, що справа має відверто політичний характер.

«Андрій став політичним в’язнем Зеленського, який не може зрозуміти – не можна, щоб військовослужбовець більше року сидів за ґратами. Стан здоров’я мами, дружини, Андрія підірваний. Це травма для дітей. Він має право захищатися, не перебуваючи за ґратами. Якщо Зеленський на словах говорить про правову державу, то тут ми бачимо її повну відсутність», – наголосила народна депутат.

«Ми будемо звертатись до наших міжнародних. європейських колег про те, що, на жаль, не тільки Російська Федерація тримає заручників і політв’язнів, а у Зеленського є свої політичні в’язні. Ми думали, що Янукович втік і більше не буде політичних в’язнів, але ми побачили, як Андрій перетворився в заручника через те, що Зеленський особисто чомусь призначив його винним», – додала Іонова.

Також народна депутатка нагадала, що «Європейська Солідарність» зареєструвала у Верховній Раді постанову, яка передбачає невідкладні заходи для припинення політичних репресій проти військових, волонтерів, ветеранів, опозиції і захисників України.

«Ми не очікували, що його залишать за ґратами. Ми будемо продовжувати ходити на суди, підтримувати Андрія і його родину. На наступному пленарному тижні ми будемо вимагати, щоб цю постанову було поставлено у порядок денний, бо інакше це переходить будь-які межі. У нас переслідуються військові, ветерани, медики, опозиційні лідери, якщо щось не подобається Зеленському. Що тепер всіх в тюрму? До яких часів ми повертаємося?» – резюмувала Марія Іонова.

Нагадаємо, сьогодні п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко представив низку законодавчих ініціатив, спрямованих на боротьбу з посіпаками Кремля і російською пропагандою. Серед документів – і проект постанови «Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань». Порошенко закликав патріотичні демократичні сили в українському парламенті долучитися до цих законопроектів.

* * *

«Європейська Солідарність» ініціює Постанову Верховної Ради з вимогою до влади звільнити усіх політичних в’язнів. Про це повідомили народні депутати Володимир Ар’єв та Марія Іонова, які сьогодні намагалися потрапити на судове засідання у справі Шеремета.

«Ми всі з вами є свідками, що це Зеленський з міністром Аваковим призначив винних. Але ми за те, щоб винні у справі Шеремета були знайдені, а невинні люди були звільнені. Тому що вже більше року Антоненко в тюрмі, сім місяців просиділа в тюрмі Юля Кузьменко, і Яна під домашнім арештом біля шести місяців. І зараз продовжують тримати Андрія за ґратами як політичного в’язня Зеленського», – говорить Марія Іонова.

Депутати зазначили, що на засідання у Шевченківському суді їх всупереч закону не допустили.

«Чергове судилище над Андрієм Антоненком, Юлією Кузьменко та Яною Дугарь – і знову народних депутатів не пустили до зали судового засідання, попри існуюче законодавство щодо статусу народного депутата», – заявив Володимир Ар’єв.

«Від «Європейської Солідарності» ми ініціюємо проект постанови щодо звільнення політичних в’язнів в Україні. Це стосується Антоненка, Кузьменко, Дугарь, це стосується і позивної «Фортуна», це стосується дуже багатьох патріотів України, волонтерів, колишніх учасників АТО, яких сьогодні влада Зеленського кидає за грати», – наголосив Ар’єв.

Марія Іонова зазначила, що «Європейська Солідарність» наполягатиме на розгляді цієї постанови у Верховній Раді.

«Тому що ми бачимо, куди Україна скочується, права людини не захищаються. Президент, який говорить про начебто європейські цінності і європейські принципи, сам їх абсолютно зраджує», – наголошує Іонова.

Володимир Ар’єв також зазначив, що «Європейська Солідарність» буде наполягати на створенні ТСК у справі Шеремета та у справі зриву спецоперації по «вагнерівцям».

«А також обов’язково будемо звертатися до всіх міжнародних організацій. Піднімати це питання в ПАРЄ, ОБСЄ, піднімати це питання на черговій сесії ЄвроНЕСТ Східного партнерства Європейського Парламенту. Влада України тримає політичних в’язнів. І міжнародна спільнота повинна докласти всіх зусиль для того, щоб ці люди були звільнені, а Кримінальний кодекс припинили використовувати для того, щоб зводити політичні рахунки», – наголосив Володимир Ар’єв.

«Ми будемо відстоювати наших патріотів, які першими дали відсіч російській агресії. І ми точно будемо піднімати це питання на всіх міжнародних майданчиках. Не дамо, щоб часи Януковича повернулись до України», – резюмує Марія Іонова.

Автор