Про дві наступні президентські каденції Петра Порошенка

Олександр Дедюхін

Спойлер: Згідно Конституції України Петро Олексійович може бути Президентом ще 10 років.

Як же тяжко бути реалістом у світі нитиків, всепропальщиків, плачу, голосіння, ридання і придуманого страждання!

Так, не все весело на Гетьманщині, так багато чого зелена пліснява вже зʼїла, але не до кінця, і, в решті решт, попереду нас чекає ще дві президентські каденції Петра Порошенка. Буде час все виправити та намножити. Навіть капітуляцію балалайні прийняти. Це я так завжди кажу, витираючи соплі нещасних. І тут вони мені починають голосно доводити, мовляв, ні, ти, Падре, нічого не знаєш і не розумієш! Не буде в Пороха ще десяти років президентства! Тільки пʼять! Так в Конституції написано! Плач та ридання продовжуються, кількість сопель в мене на жилетці збільшується, а воплі посилюються.

І ось тут я не витримую, стряхую стражденну душонку з мого плеча і починаю бити її по щоках з розмаху та Конституцією:
– Ах ти ж скотина! (удар по лівій щоці) Тебе в школі читати вчили? (удар по правій) Ти взагалі до школи ходив? (по лівій) А Конституцію читав?! (по правій)

Співрозмовник намагається затулити голову руками, перестає нити, дивиться одним оком крізь пальці та перелякано каже:
– Пан отче, а в Євангелії сказано, щоби ми не били по щоках, а підставляли їх…
– Так підставляй бігом! – кричу я. – Або читай! – і відкриваю йому Конституцію на статті 103.

Він тремтячим голосом читає:

“Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.
Президентом України може бути обраний громадянин України, який досяг тридцяти п’яти років, має право голосу, проживає в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років та володіє державною мовою.
Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд”.

Поки він читав я вже повитирав його соплі вологою серветкою зі своєї жилетки. Стою такий чистенький, та і він від читання трохи заспокоївся.

Перепитую:
– Ти побачив слово «підряд» чи ні? Ти зрозумів, що «одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж два строки підряд, а не взагалі два терміни?»
– Угу, — каже він з опаскою, трохи ще побоюючись врозумляючого удару.
– Усвідомлюєш, що в нас і Порошенка може бути ще 10 абсолютно законних років, щоби навести лад в країні та прийняти капітуляцію залісся?
– Угу.
– Так іди, читай Конституцію і більше не ний! Приходь тільки за конструктивом! В мене жилетка хоч й із нутрії, але від токсичних сопель може зіпсуватися!
– Угу. Дякую Вам, отче. Зрозумів. Потрібно читати і багато думати, інакше Ви на мені будете тлумачити Євангеліє. Спаси Вас Господь!
– І тобі з Богом, спасенний порохобрат! – відповів я і пішов шукати бейсбольну біту з надписом «Велика анафема», бо пройде пару днів, і він обовʼязково повернеться зі страшним словом «ОПЗЖ» на устах. І тут побиття Конституцією вже не допоможе, потрібно буде чимось більш серйозним врозумляти.

Але це вже інша історія.

Автор