Петро Порошенко: Президентство Байдена відкриває для України нові шанси (відео)

Петро Порошенко

Президентство Байдена відкриває для України нові і дуже широкі можливості для відновлення територіальної цілісності та зміцнення нашого суверенітету. Не маю жодних сумнівів, що новий лідер США буде надійним союзником України на цьому шляху. І маю обґрунтовану надію на те, що Вашингтон знайде можливість для залучення до тієї роботи, яка вже ведеться на різних майданчиках і форматах, включно з нормандським.

У нас є шанс на зміцнення твердої трансатлантичної єдності та солідарності з Україною на засадах принципу «нічого про Україну без України». Шанс на повернення теми України у перелік пріоритетів світового порядку денного. Шанс на підтримку амбіцій України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Об’єктивно ключовим етапом на цьому шляху має стати отримання Плану дій щодо членства в НАТО, який, як не крути, є необхідним кроком на шляху членства в Альянсі. І ми вимагаємо від української влади ставити це питання на порядок денний, бо за нас це питання ніхто не порушуватиме.

Крім уваги до проблематики колективної безпеки в рамках Північноатлантичного альянсу, слід зміцнювати двосторонній безпековий альянс між Україною та США. Не втратити можливості отримати оборонне летальне озброєння, конче необхідне для стримування російського агресора на землі, в повітрі та на морі. Спільно з Вашингтоном Київ має добиватися посилення різнопланових санкцій проти Москви як інструменту, який засвідчив свою здатність тримати агресора за столом переговорів та стримувати його від нових військових авантюр проти України.

Із свого досвіду знаю, наскільки важливими є персональні контакти і довіра між лідерами. Тому переконаний у необхідності здійснення візиту Президента України до Вашингтону і зустрічі у Білому домі вже найближчим часом. Звичайно, що всі ми будемо раді бачити Джо Байдена у Києві, як це бувало раніше. Президент України мав би одним із перших переговорити з Байденом по телефону. Нагадаю, що в 2016 році розмову з тодішнім новообраним президентом Трампом ми організували буквально за кілька днів після виборів. Коли за справу беруться професіонали, вирішуються і надзвичайно складні завдання. Своїми каналами я сприяю, щоби і тепер розмова між президентами України та США відбулася якнайшвидше.

Все ще сподіваюся, що влада не втратить той шанс, який відкрився перед Україною буквально вчора. Ще раз наголошую: чим можу, тим допоможу, бо йдеться про національні інтереси України. Відновлення і зміцнення стратегічного партнерства з США — головне зовнішньополітичне завдання для України в цьому році. Але треба розуміти, що нова американська адміністрація готова допомагати Україні настільки, наскільки українська влада готова продовжувати реформи, а не імітувати їх.

Наша ж амбіція як політичної сили — принциповою позицією, конкретними ініціативами та справами довести всім і кожному: Європейська Солідарність — не просто опозиція, а єдина проєвропейська альтернатива, професійна команда, яка не дасть владі дилетантів зламати досягнення останніх років та зруйнувати країну.