Камертони нації

Володимир Омелян

Високі офіційні особи в розвинутих державах – це завжди камертони нації. Їх промови аналізують до знаків пунктуації та наголосів, кадрові призначення і звільнення є чіткими сигналами щодо пріоритетності тих чи інших напрямків.

Зникнення з посади секретаря Національної Інвестиційної Ради Левана Варшаломідзе, вчорашнє звільнення заступника глави Офісу Президента Юлії Ковалів, які були символами залучення інвестицій, ключовими переговірниками з інвесторами і, часто, їхніми «психологами», творцями українських «інвест-нянь» – це чіткий сигнал іноземному бізнесу, що у час Зеленського в Україні робити нічого.

Інвестори і так не були оповиті увагою української влади. Вже давно ніхто не розповідає про відкриття нових заводів (нагадаю, у період 2015-19 рр. ми відкрили сотні нових підприємств з залученням іноземного капіталу і створили десятки тисяч добре оплачуваних робочих місць), казки про інвестиційних нянь залишилися казками у царстві Венедиктової і Баканова, мрії нової влади обмежуються прагненнями збудувати Голлівуд чи Діснейленд.

Так, вони підозрюють, що предтечею для потужної світової індустрії розваг в окремо взятій країні має бути верховенство права, вільний рух капіталу, ефективний ринок, непорушність права приватної власності, модерний соціальний договір між владою, бізнесом і громадянами, однакові та прозорі правила гри.

Але в олігархів інша теорія, бо це «їхня» територія, і вони, на власне переконання, мають виключне право на грабунок нації.

Щоправда, інвестори вже теж позбулися зайвих ілюзій та рожевих мрій, інвестиційні індекси привабливості України впали до рівня 2013. Тоді Янукович і його найближче оточення теж вирішили, що «балалайка, два струна – я хазяін всєй страна».

І щодо реального стану економіки:
В Україні вантажоперевезення впали на 11,6% за 11 місяців 2020 року.
У січні-листопаді транспортні перевезення Україні зменшили перевезення вантажів до 546,6 млн т.
Падіння автомобільного транспорту склало 21,6%, трубопровідного – 13,5%, водного – 8,4%, авіаційного – 6,5%, на залізниці – 3,2%.
Пасажирські перевезення показали ще більше падіння – 39,9%. З них – авіація на 64,6%, залізниця – 56%, водний транспорт – 54,2%, автотранспорт – 40,1%.

Коли Вам цікаво дізнатися реальний стан економіки, не дивіться урядові слайди про «ріст» ВВП. Ситуація з транспортними перевезеннями завжди буде об’єктивніша.