Бюджет вимирання. Частина 2

Михайло Забродський

Ми продовжуємо розмову щодо проекту Біджету-2021. В попередньому дописі занадто часто ми вживали слово зменшення. Прийшов час поговорити про збільшення!..

Витрати на офіс президента планують збільшити на 40%, а, наприклад, секретаріату Кабміну – майже на 80 млн. гривень. Ну звісно, в умовах кризи і тотальної нестачі коштів не можна забувати про себе улюблених.

Офіс Генпрокурора планує збільшити витрати на 2 млрд. гривень. Мабуть, з усіх державних інституцій ця виконує найбільш відповідальне глобальне завдання діючої влади. Не можна тільки зрозуміти, в чому саме воно полягає. Якось не хочеться вірити, що в ігноруванні порушень закону під час переслідування опозиції через вигадані фабули звинувачень у кримінальних справах.

За чий рахунок планується зростання подібних видатків?.. Рецепт простий – кошти для регіонів, приватизація всього, що ще не приватизоване, освіта і культура.

Перспективним джерелом надходжень до бюджету вважається зменшення Державного фонду регіонального розвитку майже в два рази. Такий собі привіт регіонам, в яких новообраною місцевою владою були заплановані масштабні проекти на 2021 рік. І це ще не все! Крім недодачі коштів у регіонів планують забирати 12% акцизу на пальне і земельний податок Укрзалізниці без жодної зворотної компенсації. В масштабах країни це мільярди гривень.

Продаж власності. На тлі кризи і ресурсно обтяжливої боротьби з COVID-19 все гучніше лунають заяви уряду про необхідність продажу власності, який більш відомий всім під назвою приватизація. Як відомо, в умовах кризи власність дешевшає, і з’являється реальна можливість по “смачній” ціні скупити найбільш перспективні елементи. Однак, за оцінкою фахівців, заплановані доходи від приватизації мають мало спільного з реальністю.

Видатки на освіту зменшуються майже на 4 млрд. гривень. Ще один чіткий сигнал вчителям, які, можливо, й досі чекають на зарплатню в чотири тисячі доларів.

Міністерству культури та інформполітики фінансування зменшено на 1,2 млрд. гривень. Цілком можливо, що весь інформаційний тягар гібридної війни в 2021 році візьмуть на себе популярні в певних колах серіали про родичів сумнівного змісту і глумливе шоу за номером 95.

Список джерел може бути продовжений збільшенням податків, рентних платежів за користування надрами і ввізного мита. Важко ось тільки знайти в проєкті Бюджету-2021 надходження від ліцензування азартних ігор, про яке уряд якось забув ще в проекті бюджету, поданому до першого читання.

В такому вигляді проєкт Бюджету-2021 планується для подальшого розгляду. Чекаємо з нетерпінням…