Маленькі секрети патологоанатомів

Дмитро Левінський

А тепер дивіться сюди, котики.
Ні для кого не секрет, що тестів в нас робиться замало.
Але є й справжні секрети стосовно ковіду, про які знають “нє только ліш нє всє” ©.
Маленькі секрети патологоанатомів.

Лише приблизно 30% померлих від ковіду мають лабораторне підтвердження. Тобто мали всю клінічну картину в анамнезі, але хтось не встиг тест зробити, в когось тест схибив, хтось лікувався вдома, тест не робив, активного вірусу вже нема, а пневмонія доканала. Також і посмертні далеко не завжди дають результат, особливо у випадках залікованих хворих, які вчасно не тестувалися.

І перед патанатомом стоїть питання – писати в причину смерті бла-бла-бла підтверджений ковід, або бла-бла-бла непідтверджений. Навіть не так: писати непідтверджений або взагалі нічого не писати.

А тут ще приходять родичі померлого з непідтвердженим і кажуть, мовляв, лікарю, та не пишіть ковід. Нащо нам той геморой з закритим похованням та таке інше. І добрий патанатом бере й не пише ковід. А пише просто пневмонія/дихальна недостатність/поліорганна недостатність тощо.

Тобто офіційні дані про смертність можна сміло множити на 2-2,5.

І теж саме стосується не тільки померлих, а й просто хворих з середньо-важким та важким перебігом. Легкохворих взагалі майже неможливо порахувати.

А тепер пару слів любителям рахувати “супутні втрати” від карантинних обмежень та поплакати за малий бізнес.
Так ось, котики, малий бізнес в Україні дійсно малий. Не тільки за обігом, але й за внеском у бюджет. Мінімалка, чорний нал, вотетовотвсьо ©
А доба лікування в лікарні коштує лише по ліках від 1000 до 15000 гривень.
Середня сума для важких – порядку 50000.
Для середніх – 5000.
Це в середньому за два тижні.
50000 – це 4 середніх ЗП за місяць.
Це тільки прямі втрати.

Але непрямі втрати тут теж є. Кожна людино-доба, а тим більш кожна смерть – це також мінус проценти ВВП.
І ось при якомусь числі хворих лише прямі втрати на лікування стануть більшими ніж будь які непрямі втрати від “страждань” малого та навіть середнього бізнесу.

Окрім цього, якщо подивитися статистику смертності, важко не побачити, що вона вже вища ніж у минулі роки, навіть з виключенням смертей з підтвердженим та непідтвердженим ковідом. А це означає, що почало помирати більше тих, кого можна було б врятувати, якби було більше вільних реанімацій та більше вільних швидких. І це теж “непрямі втрати”.

Але ви продовжуйте, продовжуйте. Бігфарма вірить в вас!

Автор