Що означає для України перемога Джо Байдена на президентських виборах у США

Igor Aizenberg

Для того, щоб не бути багатослівним, а бути абсолютно конкретним, просто давайте розглянемо факти, викладені у першоджерелах.

1) Найголовнішим є те, що США повернуться у своїх стосунках з Україною до тої політики, яка була сформульована одразу після Революції Гідності та від якої дуже далеко відійшла адміністрація Трампа попри те, що офіційно про це не ніколи не проголошувалось. У найбільш концентрованому вигляді основні напрямки американської політики щодо України, які було сформульовано ще у 2014 році, виклав Білл Тейлор, колишній посол та у 2019 році тимчасовий повірений у справах США в Україні, під час слухань у Палаті Представників по імпічменту Трампа, рівно рік тому, 14 листопада 2019 року:

Україна є важливим стратегічним партнером США.

 США підтримують Україну у боротьбі з російською агресією, виступають за відновлення її територіальної цілісності.

 Україна знаходиться на передньому краї боротьби з агресією Росії, яка є стратегічним супротивником США, тому підтримка України важлива для інтересів національної безпеки США.

 США підтримують Україну в прагненні побудувати сучасну демократичну державу, в якій забезпечено верховенство права.

 США підтримують всебічне зближення України з Заходом.

Політикою США по відношенню до всіх країн Східної Європи після розпаду комуністичної системи є підтримка боротьби з корупцією, подолання корупції, як і подолання вибіркового судочинства з політичних мотивів.

 Військова допомога Україні важлива не тільки для збереження життя українських військовослужбовців, а й з політичної точки зору. Вона підсилює позиції України на будь-яких переговорах.

2) А тепер давайте прочитаємо нещодавні заяви обраних президента та віце-президента США. І ви переконаєтесь, що саме цієї політики їхня адміністрація буде дотримуватись та буде цю політику лише всіляко поглиблювати.

Джо Байден, у спеціальній заяві з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня 2020 року:

«Як сенатор і як віце-президент, я рішуче підтримав нинішнє прагнення України стати сучасною, демократичною європейською державою, в якій усі громадяни можуть жити в мирі та процвітанні. Я з перших вуст побачив прогрес, досягнутий Україною за час моїх шести візитів до України в якості віце-президента. З розмов, які у мене були з українськими лідерами та пересічними громадянами, я знаю про труднощі останніх шести років, коли Україна боролася на двох фронтах: у війні проти Росії на сході та за верховенство закону у себе вдома.

Після Революції гідності адміністрація Обами-Байдена допомагала Україні захиститися від вторгнення Росії. Ми застосували суттєві санкції, щоб покарати Москву за агресію, і об’єднали наших союзників, щоб забезпечити Україні фінансову, політичну та військову підтримку, необхідну для протистояння російській агресії. Ми підтримали реформи, яких так відчайдушно бажали українці, і тиснули на українських лідерів для боротьби з корупцією, оскільки стабільна, незалежна, демократична та процвітаюча Україна – це також добре для США.

На відміну від цього, президент Трамп відмовляється протистояти Володимиру путіну через продовження російської агресії проти України, навіть кілька разів натякаючи, що Крим нібито по праву є російською територією. Він затримав життєво важливу військову допомогу, намагаючись змусити президента України Зеленського втрутитися у президентські вибори 2020 року. Він відсторонив професійних дипломатів у процесі формування української політики і неодноразово ставив свої особисті інтереси вище інтересів США.

Як президент, я чітко дам зрозуміти кремлю, що він повинен припинити свою агресію проти України та окупацію України. Адміністрація Байдена-Харріс забезпечить, щоб Україна отримала необхідну їй економічну та військову підтримку, включаючи летальну зброю, одночасно закликаючи Україну проводити основні реформи, які є життєво важливими для її успіху. Разом ми будемо працювати заради того, щоб святкувати День Незалежності України як мирної, цілісної, суверенної, демократичної та процвітаючої держави».

Камала Харріс в інтерв’ю, відповідаючи на запитання про політику щодо Росії та України:

«І в Україні, і в Грузії Росія використовувала військову силу для захоплення території та підриву демократично обраних урядів. Незаконна окупація Росією Криму є серйозним порушенням міжнародних норм, якими керувався світ з часів Другої світової війни, так само і підтримка Росією бойових дій на сході України і її кібератаки. Тисячі людей загинули в результаті російської агресії, в тому числі 298 мирних жителів загинули, коли російська ракета збила літак  авіакомпанії Malaysia Airlines в 2014 році.

Я буду продовжувати підтримувати Україну і гарантувати, що США будуть однозначно стверджувати суверенітет та територіальну цілісність України. Я також хотіла б приділити першочергову увагу роботі з урядом України з нарощування збройних сил, зміцнення громадянського суспільства і боротьби з корупцією, в тісній співпраці з нашими європейськими партнерами. І на відміну від нинішнього мешканця Білого дому, я буду послідовно протистояти путіну на захисті демократичних цінностей, прав людини і міжнародного правопорядку».

Я сподіваюсь, що коментувати ці три першоджерела немає сенсу. Вони говорять самі за себе.

З обранням президентом США Джо Байдена, друга України та людини, яка глибоко віддана цінностям свободи, демократії та прав людини, Україна отримує і суттєву підтримку у боротьбі з агресором, і великі можливості для того, щоб рухатись вперед, у напрямку євроатлантичної інтеграції та подальшої побудови сучасної, демократичної, розвиненої держави. США будуть Україну у цьому всіляко підтримувати.